Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Aquest cap de setmana s'ha celebrat a Barcelona la quarta edició del Fòrum Social Català, i, d'entre totes les iniciatives que s'han fet, en destaquem una ,que viu, directament, a la xarxa.

Es tracta de la web pamapam.org, un mapa col•laboratiu de Barcelona que situa els punts on podem practicar el consum responsable i l'economia solidària. Què hi trobarem? Doncs, per exemple, quatre entitats de banca solidària; moltes botigues de roba, ordenades per si són de vestit, calçat, segona mà, intercanvi, o productes fets aquí; O moltes més tendes d'alimentació, que podem filtrar per conceptes com ara el tipus de menjar, o si son productes ecològics o procedents de cooperatives.



De cada punt de venda, un cop hi cliquem a sobre, se'ns en desplega una completa fitxa, amb l'adreça, horaris, dades de contacte i tota la informació sobre la seva activitat.

El mapa és una iniciativa de l'ONG Setem, oberta a noves incorporacions, tant de les pròpies botigues que hi vulguin aparèixer com de consumidors que vulguin fer les seves propostes. Amb pamapam, Setem vol "transformar la ciutat a partir de la cistella de la compra". Una gran eina, doncs, per representar sobre el mapa la xarxa de comerç solidari de Barcelona.

La web també enllaça amb un blog amb actualitat sobre el món solidari i del consum responsable i dóna accés a una pàgina de recursos "online" del mateix tema. Si voleu saber tot el que s'ha fet durant el 4t FSC podeu consultar també la seva web.


Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera


Comencem amb una novetat sobre un problema que preocupa moltes famílies: els trastorns de la conducta alimentària. Actualment es calcula que un 11% de nois i noies de 12 a 24 anys presenta alguna conducta de risc de tenir anorèxia o bulímia nerviosa, i de fet aquests trastorns són la tercera malaltia crònica entre la població juvenil femenina. A Catalunya, el 5% de nois i noies de 12 a 24 anys tenen algun tipus d'anorèxia i bulímia nervioses, el 25,5% dels nens i nenes de 6 a 8 anys tenen sobrepès i un 18,5%, obesitat.

Es tracta d'un portal del Canal Salut de la Generalitat que recull aportacions, informació i materials facilitats pels diferents organismes i entitats que integren la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels Trastorns de la Conducta Alimentària.

A través d'un complet menú situat a l'esquerra de la web, hi trobarem tota la informació per donar a conèixer les característiques d'aquestes malalties i el factors de risc de tenir-les, per ajudar a identificar comportaments sospitosos i senyals d'alarma, i per orientar les persones afectades i les seves famílies sobre qui els pot ajudar i on han d'adreçar-se. A través de textos i vídeos, el portal ofereix, a més, informació sobre els diversos tipus de tractament i estratègies de prevenció, trenca mites i falses creences sobre l'alimentació i dóna resposta a les preguntes més freqüents sobre aquests trastorns.

Els professionals de l'àmbit de la salut i l'educació també hi poden trobar continguts i recursos d'interès, com ara informació sobre comorbiditat, criteris diagnòstics, documentació i material divulgatiu. També hi ha informació sobre el paper que fan les associacions de pacients que tenen com a objectiu l'acolliment de la família i del malalt i el coneixement de l'estructura i la dinàmica familiar, amb la finalitat d'orientar-los i acompanyar-los. En l'espai destinat al Consell Consultiu de Pacients de Catalunya del Canal Salut, s'hi pot trobar un registre amb les associacions de pacients de Catalunya.

Enguany s'han elaborat 3 nous vídeos per a la prevenció dels trastorns de la conducta alimentària: un sobre els senyals d'alerta davant de la sospita d'una anorèxia nerviosa; un altre sobre els senyals d'alerta davant de la sospita d'una bulímia nerviosa; i el darrer sobre les creences falses sobre l'alimentació. També es distribuirà el vídeo de la campanya ResSEr, de l'ACAB (Associació contra l'Anorèxia i la bulímia).

La Taula de Diàleg per a la Prevenció dels Trastorns de la Conducta Alimentària, agent impulsor d'aquest nou canal temàtic, neix l'any 2012 amb la voluntat d'unificar esforços en la lluita contra aquestes malalties. Implica representants dels diferents departaments de la Generalitat de Catalunya, del sector empresarial, de fundacions privades de promoció de la salut i del món universitari.

Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui toca Marató! La web és ben fàcil: tv3.cat/marato. Aquí hi trobaran, per exemple, com ho han de fer si volen fer un donatiu "online", còmodament i sense moure's de casa. I si volen participar més activament també hi són a temps. Només han de buscar a l'apartat d' "activitats populars", on hi ha un mapa amb totes les comarques, i clicar la que els quedi més a prop.

Segur que trobaran actes per anar-hi aquesta mateixa tarda, com ara "Ballets de Catalunya", espectacle de danses tradicionals, a dos quarts de sis a la plaça del Rei de Barcelona.



Però si el que volen és saber més sobre alguna de les malalties neurodegeneratives que protagonitzen aquesta edició, els proposem quatre adreces:

Esclerosismultipleenlinea.org és un nou portal, impulsat des de la fundació del grup d'afectats per aquesta malaltia, on trobaran informació molt entenedora explicada en vídeos per professionals especialitzats. L'objectiu és ajudar els malalts d'esclerosis múltiple i el seu entorn en els tractaments a seguir i informar dels avenços que hi ha. A més, permet fer consultes mèdiques per rebre orientació "online".

Knowalzheimer.com es defineix com un lloc on es poden trobar respostes concretes a dubtes reals. També permet enviar preguntes sobre la malaltia d'Alzheimer i rebre una resposta d'experts. Inclou manuals amb informació molt pràctica que es poden descarregar gratuïtament. Un dels últims articles penjats, per exemple, exposa clarament els deu senyals d'alarma davant dels quals ens hem de preocupar si sospitem que podem tenir la malaltia.

Foxtrialfinder.org està dedicada al Parkinson i es va presentar a Catalunya al novembre. És la web de la fundació que va crear l'actor Michael J. Fox -protagonista de "Retorn al futur"- després de ser diagnosticat d'aquesta malaltia. El seu objectiu és trobar voluntaris per fer assajos clínics que facilitin la investigació i, a la llarga, la millora dels tractaments. Es pot buscar entre 370 assajos clínics que s'estan realitzant actualment, segons el perfil concret de cada pacient. També inclou un apartat d'informació per a investigadors.

I acabem amb duchenne-spain.org, dedicada a divulgar la investigació i els tractaments de la distròfia muscular de Duchenne. L'anomenada DMD és el desordre genètic neurodegeneratiu més comú diagnosticat durant la infància i afecta 1 de cada 3.500 nens. La web inclou molta informació sobre la malaltia i sobre tots els avanços que hi ha en la lluita per fer-li front.


ALTRES ENLLAÇOS

Facebook de la Marató de TV3
Fundació Esclerosi Múltiple
Alzheimer's Association (en anglès)
Unidos contra el Parkinson
Cure Duchenne (en anglès)
Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
S'imaginen poder personalitzar totalment un enllaç a qualsevol contingut web? Doncs no s'ho imaginin. Des d'aquesta setmana ho poden fer a Clickug.com, un nou servei que ofereix abreujar adreces amb l'opció de crear el que anomenen "enllaços vestits", és a dir, posar frases senceres i amb sentit com a enllaç a una pàgina determinada, com per exemple "eixamplecarreraragó" o "elmeualbumdecasament".

El servei es defineix com un gran supermercat de dominis, en què l'usuari pot triar entre més de dues mil paraules genèriques i noms per encapçalar el seu enllaç, com ara "bàsquet", "lloguer" o "Clara" o suggerir-ne un de més adient. O, fins i tot, comprar un domini. El text de personalització es pot posar al principi o al final de l'enllaç i es pot compartir a les xarxes socials.



Clickug és gratuït sempre que el text de personalització tingui més de catorze caràcters, i hi ha una opció de pagament si es volen fer personalitzacions més curtes.

El servei es completa amb estadístiques que recullen l'activitat que generin els nostres enllaços a la xarxa.

Els responsables de Clickug el volen convertir en una alternativa als nous dominis web que apareixeran l'any 2014.

Clickug, que s'ha presentat aquest dimarts i encara està en fase beta, és una iniciativa d'un grup d'emprenedors instal•lats a la incubadora d'empreses de base tecnològica Barcelona Activa. Els seus fundadors són Christian Castresana, Valentin Rouet i Lucie Burgaud. L'equip el formen set persones de quatre nacionalitats establertes a Barcelona, París i Mèxic. Clickug és una marca registrada propietat de Be Eighty Communication Solutions, S.L.


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 27/09/2009: Ves.cat, escorçador d'adreces català
Espai Internet 25/11/2007: Abreujador d'adreces
Comparativa (en anglès) entre diferents escorçadors d'adreces
The Top 25 URL Shorteners: Compared! (en anglès)
List of URL Shorteners
Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Hi viuen tres milions dues-centes quaranta mil persones, gairebé el 43 per cent de tota la població catalana. Produeix el 52% del PIB de Catalunya i la formen 36 municipis. És l'Àrea Metropolitana de Barcelona, una de les més grans d'Europa, i acaba d'estrenar web.


Amb.cat és un exhaustiu catàleg dels serveis que ofereix l'entitat: Hi trobarem des de les línies, horaris i plànols del Nit Bus, els autobusos nocturns de la xarxa metropolitana, fins al llistat de totes les licitacions públiques que es convoquen, l'oferta de llocs de treball de l'administració, o la resolució de 44 tràmits que es poden fer en línia, com per exemple sol•licitar la targeta T-12, amb què els nens de 4 a 13 anys poden anar gratuïtament en transport públic.

La web està adreçada tant a ciutadans com a empreses i aplega, de fet, tota la informació i serveis que, fins ara, es trobaven dispersos en una trentena de webs de les entitats que integren l'Àrea, fonamentalment les anteriors entitats metropolitanes de Transport i Medi Ambient i la Mancomunitat de Municipis. La informació la trobem agrupada en cinc grans àrees: Territori, Habitatge, Medi ambient, Mobilitat i Desenvolupament Econòmic.

Els objectius de la nova web són:
1. Informar sobre què és l'AMB i sobre el que té i ofereix el territori, especialment pel que fa al coneixement de les seves estructures municipals.
2. La transparència sobre les dades que genera la institució i sobre la gestió que fa dels serveis i els seus costos.
3. Assolir la plena administració electrònica.
4. Reforçar la participació i la interacció a través d'accions d'openGoverment (oGov) que facilitin la consulta, la queixa, el suggeriment i la col•laboració dels usuaris.
5. Aplicar l'Open Data: afavorir la reutilització de les dades que genera l'AMB.




Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
L'Albert Om ens convida a participar d'una iniciativa solidària que torna aquesta setmana: El Gran Recapte del Banc d'Aliments. Divendres i dissabte a centenars de punts de recollida de tot Catalunya es podran lliurar aliments bàsics, sobretot oli, llet, llegums i conserves de peix, destinats a les persones que més ho necessiten.

Un any més, internet és una eina fonamental per a qui no pugui desplaçar-se a cap punt de recollida i prefereixi fer una donació online a la campanya, a través del supermercat que desitgi, o bé enviar cistelles solidàries periòdiques, a triar entre diferents quanties. A través de la web també ens podem fer voluntaris, o bé per ser en un punt de recollida o bé per treballar quatre hores als magatzems, classificant els aliments rebuts.

L'any passat es van recollir 2.727.000 kg en més de 1000 punts de recollida amb l'ajuda de 13.000 voluntaris. La fita per a l'edició del 2013 és assolir 3.000.000 kg gràcies a la col·laboració de 15.000 voluntaris.



Com ja es va fer l'any passat la web Migranodearena.org col·labora amb el Gran Recapte (del que també ens vam fer ressó l'any passat a l'Espai Internet) de forma solidària i innovadora, facilitant a les empreses i associacions la possibilitat de promoure donacions col·lectives. Amb aquest sistema l'any passat es van recaptar 10.874 euros.

Una novetat d'aquesta edició és la col·laboració de l'Espanyol, que bescanvia aliments per entrades per al partit de dissabte. A qui porti cinc quilos d'aliments bàsics (oli, llet, llegums o conserves de peix) a les taquilles li canviaran per una entrada de tribuna presidencial per al partit contra la Reial Societat a l'estadi de Cornellà-el Prat. Per fer-ho s'hauran d'acreditar abans a la mateixa web de la campanya.

Es podrà bescanviar una entrada per persona, i hi ha mil entrades disponibles. Les entrades es poden bescanviar des del dimarts 26 de novembre fins al divendres 29 de 10.00 a 18.00 a la recepció d'oficines de l'estadi. O bé el mateix dia del partit, 30 de novembre, a partir de les 20.30 a la porta 14 de l'estadi. S'ha d'acreditar el registre amb una còpia de l'e-mail de confirmació.


Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
S'acosta el Nadal i arriba l'hora de pensar en regals. Per què no comprar un detall diferent en una petita botiga de Barcelona, Madrid, París o Milà? Això és el que van pensar Sergi Pastor i Marta Antúnez, els emprenedors catalans que han posat en marxa Chicplace, un lloc web que ofereix un aparador als petits establiments amb encant -de moment- d'aquestes quatre grans ciutats europees.



Qui busqui un present només hi ha d'entrar, mirar i remenar. Ho pot fer passejant per les botigues de la ciutat que li faci més gràcia, o bé anant directament a cercar el que l'interessi, segons sigui un regal de Nadal, per a la llar, per a home, dona o nens, entre moltes altres opcions.

La web té un doble objectiu: posar a l'abast del client català botigues de fora i donar opció a les botigues catalanes d'oferir els seus productes a un públic internacional. Per això la web es pot consultar, de moment, en castellà, anglès, francès i italià.

Chicplace és gratuïta tant per als compradors com per a les botigues que s'hi anuncien, i obté els beneficis de les comissions que cobra sobre les vendes que es fan. El botiguer s'encarrega d'oferir els seus productes, gestionar els estocs i preparar els paquets, mentre que les responsables de la web s'ocupen del transport, l'atenció al client i la publicitat.


Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera


I per acabar, una de rellotges, com sempre que canvia l'hora. Avui destaquem dos comptes de Twitter:@TorreRellotge els marcarà, puntualment, cada quart d'hora (amb dings i dongs) i amb la imatge de fons de la Torre del Rellotge d'Olesa de Montserrat. Funciona des del maig de l'any passat i té 259 seguidors.

Aquest tuitaire s'afegeix així a la campanya de defensa del campanar d'Olesa, que alguns veïns volen silenciar per les molèsties que els ocasiona per les nits. L'ajuntament va fer una prova pilot a l'estiu fent que la campana toqués més fluix i només a les hores en punt, sense els quarts.

L'altre, @Big-ben-clock ja és tot un clàssic, creat el 2009 i amb més de 400.000 seguidors. Marca les hores en punt amb els seus tuits, en aquest cas amb bongs. Aquest tuitaire s'ha fet tan famós que fins i tot ha generat marxandatge i ven tasses, xapes i samarretes amb la seva imatge.

Hi ha un altre compte de Twitter que dona l'hora a la manera catalana, de forma molt continuada (dos quarts i mig, un quart i cinc, etc). Fa setze tuits per hora. El seu enllaç es @HoraCatalana.

Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera


En el gran oceà que suposa internet, el petit comerç corre el perill d'ofegar-se. Per no perdre visibilitat enfront de les grans marques, el millor pot ser fer pinya, i una manera de fer-ne és el que proposa el portal aunclic.cat.

Es tracta d'una web on ja hi ha més de 600 botigues "online" de tot Catalunya. L'usuari hi pot accedir, gratuïtament i trobar el que necessita. La web funciona com un catàleg de productes, ja que ens permet buscar qualsevol cosa que necessitem, saber on la venen, comparar preus i fer la comanda "online".

El portal és de pagament per a les botigues, i els ofereix, també, crear la seva pròpia pàgina de venda "online". La cerca es pot fer escrivint el nom del que volem o bé anant a alguna de les trenta categories que ens ofereixen: d'alimentació, bebès o cosmètica a moda, viatges o vins.

La web va començar a funcionar el maig del 2013 i en els primers sis mesos va rebre prop de 100.000 visites. El responsable és el periodista Jordi Mestre.

Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui anirem per feina. Literalment. "Treballar i estudiar a la Unió Europea"és una de les seccions de la nova web de la representació a Barcelona de la Comissió Europea (per Catalunya i les illes Balears). Si volen buscar-se la vida, acadèmica o professional, més enllà del Pirineu, aquesta és la seva web.

Ho trobaran tot. Des d'ofertes i convocatòries per treballar a les institucions europees fins als enllaços a l' EURES (European Employment Service), el servei d'ocupació europeu, amb ofertes tant per treballadors que busquen feina com per empreses que busquen professionals. Els qui acabin de graduar-se hi trobaran, per exemple, més de 1.200 beques remunerades per treballar en pràctiques en diferents àrees de treball de la Comissió Europea, el Parlamento a la resta d'institucions i agències de la UE.

A més, hi trobaran informació útil sobre qüestions com els drets laborals en l'àmbit europeu, la convalidació i reconeixement de qualificacions i titulacions o una guia per fer-se l' Europass, el "currículum vitae" en format europeu, homologat a tots els països de la Unió.





Anterior