Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Els ve de gust un pollastre amb escamarlans? O uns farcellets de crema de roquefort amb mel? O uns calamars a la planxa amb salsa de pa de fetge? Doncs parin atenció, perquè avui comencem parlant de cuina, de cuina de tota la vida. Aquesta és la voluntat del blog "La Cuina de Sempre": oferir plats tradicionals i defensar, principalment, la gastronomia catalana amb receptes a l'abast de tothom i il·lustrades amb força fotografies (fetes –com diu el seu autor- “amb una ma cuinant, i l’altre a la càmera”).Hi trobem més de 800 plats molt ben classificats en 21 categories, de la A d' "amanides" a la W de "wok". També hi ha receptes de fora de Catalunya, que s'agrupen segons la procedència, ja siguin, per exemple, àrabs, cubanes, mexicanes o xineses. I hi ha un apartat especial per a les receptes de pastisseria. Cal destacar-ne la secció de consells, molt útil per als més inexperts, on aprendrem des de com dessalar el bacallà fins a com coure un pop. Finalment, a l'apartat "Com t'ha quedat", els usuaris tenen l'opció d'enviar fotos dels seus plats un cop cuinats i rebre'n una valoració.

L'autor del blog La Cuina de Sempre és l'Albert Vilas, informàtic, antic pastisser i aficionat a la gastronomia. El 65 per cent de les receptes són extretes del llibre "Corpus del Patrimoni Culinari Català", el 10 per cent són receptes familiars transmeses sobretot per la seva mare, i el 25 per cent restant són de collita pròpia i de pastisseria professional.

A la presentació del blog, l'Albert Vilas declara que es tracta d'un "homenatge a la cuina de la nostra família, a les nostres àvies i, en particular, a la meva mare, la Pilar, una persona que va dedicar tota la seva vida a cuidar els seus, entre altres maneres, a través del menjar."

La resta de l'equip de “La Cuina de Sempre” l'integren Manel Vilas, Marta Carvajal, Silvia Naranjo, Lluís Vilas i Jaume Guillamón.


ALTRES ENLLAÇOS

Enllaços amics de "La Cuina de Sempre"

Espai Internet 06/01/2013: Cuina fàcil, amb vídeos pas a pas
Espai Internet 11/01/2009: Cuina a la xarxa
Espai Internet 01/03/2009: El major receptari en català
Espai Internet 25/05/2014: Periodistes i fogons: Gastronomistas.com
Espai Internet 15/05/2011: Per menjar bé i sa
Espai Internet 24/08/2008: Especial cuina refrescant
Espai Internet 01/02/2009: Allioli on USA
Espai Internet 04/03/2012: Visca la carmanyola!
Espai Internet 20/11/2011: Per triar els millors menús de migdia

Receptes del blog "L'hora del tupper"
Cuina amb compte: Receptes senzilles
Baixagastronomia (amb molts enllaços a blogs de cuina)
Receptes del programa Club de cuines
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Els convidem ara a explorar el Grand Canyon del Colorado amb nosaltres. Ho fa possible, un cop més, l'eina Street View, de Google Maps, como ho expliquen en aquesta pàgina del seu blog.A dalt d'una embarcació, les seves càmeres han recorregut el riu al seu pas pel parc nacional de l'estat nord-americà d'Arizona, i ara podem reviure virtualment la visita, fins i tot baixant pels seus ràpids a tota velocitat, com podem veure en aquest vídeo demostratiu, que ha editat el mateix Google Maps.

Al seu canal de youtube també hi han penjat un recorregut pel riu més gran del món: l’Amazones.

Un viatge que es pot fer de manera organitzada amb alguna de les empreses turístiques que fan baixades en grup, però que, si es vol fer de manera privada, cal apuntar-se a una llista d'espera de més de deu anys. La digitalització del recorregut pel Grande Canyons ha estat possible gràcies a la col·laboració de l'ONG American Rivers, que lluita per la preservació de les riqueses fluvials nord-americanes.

El Colorado és un dels grans rius d'Amèrica del Nord. El seu recorregut de 2.334 quilòmetres el porta des de les Muntanyes Rocalloses fins a les aigües de l'Atlàntic, al golf de Califòrnia. Passa per cinc estats dels Estats Units (Colorado, Utah, Arizona, Nevada i California) i dos de Mèxic (Baja California i Sonora). Abasteix d'aigua potable a més 36 milions de persones, de Denver a Los Angeles, i rega quatre milions d'hectàrees, on es produeixen el quinze per cent de les collites dels Estats Units.

Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I per acabar, els deixem amb 30 imatges que desafien el vertigen. Les han recopilat a la revista digital d'art visual i disseny "Bored Panda". Són realment espectaculars i ens traslladen tant a paisatges naturals com a grans vistes urbanes.Val la pena parar-se a contemplar-les una per una. De cada fotografia es diu qui n'és l'autor i, en alguns casos, es facilita un enllaç a la seva web.

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui comencem amb música. A Discos No Sol·licitats podrem escoltar Billy Joel, The Monkees, Roy Orbison o Sony & Cher, entre molts d'altres artistes dels anys 60 i 70.

L'autor del blog és un mataroní que, com a declaració de principis, promet recollir "discografia, anècdotes, fets, tonteries i altres consideracions històriques" del panorama musical d'aquesta època del pop-rock. Cada entrada és una petita fitxa, normalment dedicada de forma monogràfica a un cantant o a un grup, que inclou una cançó representativa de la seva trajectòria.
El blog va començar l'agost de l'any passat i ja suma més d'un centenar d'articles, que podem trobar ordenats alfabèticament, de la A del Trio América a la Z de Zager & Evans, un duet que es va fer famós amb un sol èxit: el tema futurista "A l'any 2525".
Categoria: Blogs
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I de la música, als esports. Aquesta és la temàtica principal del blog "Esport, Opinió i Futur" del jove Martí Odriozola, que, amb només 15 anys, ha construït una pàgina sòlida i ben raonada, on escriu les seves opinions i les il·lustra amb fotografies. Diu que de gran vol ser periodista i, com es pot veure, d'entusiasme no n'hi falta.

Cada diumenge, al llarg de la temporada, ha anat penjant un article sobre el Barça, el futbol o altres esports, fins a completar el mig centenar. Especialment interessant és l'apartat "Darrere l'article", on, a través de 15 breus comentaris i fotografies, exemplifica el procés d'escriure.

03/08/2014: Dos blogs per viatjar

Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Seguir els passos d'algú que ja hi ha anat és la millor manera d'estalviar-se problemes a l'hora de fer un viatge. Amb aquesta intenció, la d'aconsellar els que els segueixin, la Mari i el Marc escriuen el blog "La màgia de viatjar". Fins ara hi podem trobar cinc propostes, en forma de diaris, per visitar Indonèsia, Singapur, Tailàndia, Las Vegas o Nova York. El de Tailàndia, per exemple, és un dels més complets; no en va l'han visitat tres vegades.

Inclou 23 capítols, amb molta informació pràctica en català, anècdotes del viatge i força fotografies, per no perdre's res i ajudar a aprofitar més bé el temps. Hi ha propostes tan espectaculars com la d'un "trekking" per la selva al parc natural Mae Tang, amb trobada amb les formigues vermelles inclosa! Aquests dos viatgers empedreïts anuncien que aviat hi afegiran les experiències d'aquest estiu, que inclouen les Filipines, Hong Kong, Macau i Dubai.


I amb una intenció similar, però molt més especialitzada, va néixer NovaYork.Cat. Els autors també són una parella de joves catalans, la Clara i el Toni, i, en aquest cas, se centren exclusivament en la ciutat dels gratacels. Hi trobarem, evidentment, tot el necessari per preparar el viatge, però, sobretot, la web detalla del que podem fer per aprofitar al màxim la nostra estada: on menjar, què es pot comprar, quins espectacles podem veure o què podem fer si viatgem amb nens.

I no es queda aquí, sinó que, a més, ens descobreix aspectes menys habituals amb seccions com ara un apartat especial dedicat als "runners", que ens recorda que Nova York és una ciutat ideal per córrer, o un altre centrat en els racons que han estat escenaris de ficció, com ara les pel·lícules de Woody Allen. Fins i tot hi trobem algunes receptes perquè no ens deixem cap sentit per satisfer.


Categoria: Dades i xifres
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
A l'Espai Internet ens agraden els aniversaris, i aquesta setmana es commemora el de la bomba d'Hiroshima. Doncs bé, per acabar els deixem un mapa força curiós: es tracta d'una animació on es van enregistrant totes les explosions nuclears que hi ha hagut al món, any rere any. Un puntet de llum intermitent en marca al mapa el punt exacte, i a la línia superior apareix la bandera del país responsable, i s'hi van sumant les seves explosions, anomenades "assajos".A mesura que passen els anys veiem com s'amplia el "club nuclear" i van apareixent més i més banderes, fins a set, amb la del Pakistan. A la banda inferior dreta veiem el sumatori total: dues mil cinquanta-tres explosions l'any 1998, quan es van deixar de fer, oficialment, els assajos nuclears. A partir d'aquest punt hi ha un resum país per país, on les explosions arriben a crear una mena de macabre arbre de Nadal, com en el cas de l'antiga URSS, on es van fer esclatar 715 bombes nuclears.

A l'altre extrem de la balança hi trobem l'Amèrica Central i del Sud, els únics continents on mai no s'hi ha fet un assaig nuclear.

El mapa no compta els dos suposats assajos nuclears que hauria fet Corea del Nord (a l'octubre del 2006 i al maig del 2009) i que no han estat confirmats oficialment.

El vídeo és obra de l'artista japonès Isao Hashimoto.


ALTRES ENLLAÇOS

Història dels assajos nuclears, i la seva prohibició
Nuclear weapons testing
List of nuclear weapons tests
Nuclear Weapons Test Map
Nuclear Testing at Nuclear Files.org
Explosió de la primera prova de bomba atòmica, a Alamogordo
Vídeo del bombardeig d'Hiroshima
Vídeo de 1946, on es veu tota la destrucció que va causar la bomba atòmica a Hiroshima
Tots els vídeos de les proves atòmiques
Nuclear explosion (en anglès)
Nuclear weapons in popular culture (en anglès)


Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui els fem una proposta revolucionària per a aquestes vacances: visitin Barcelona!

Potser alguns coneixen fins el museu més petit de Berlín o el bar més curiós de Nova York, però potser hi ha molts llocs fantàstics de la capital catalana que no han vist mai. Doncs a la web barcelonaturisme.cat trobaran tot el que necessiten per preparar una visita com cal.És la pàgina oficial de Turisme de Barcelona, i inclou des d'informació pràctica, com ara com moure's per la ciutat, on menjar o on anar a informar-se, fins a una selecció de llocs per visitar ordenats per itineraris o segons el temps de què disposem. També hi trobarem recomanacions de visites a prop de Barcelona i una completa agenda d'actes festius i culturals.

Un apartat imprescindible, i molt visitat, (on entren el 38 per cent dels usuaris de la web) és la BCNshop, la botiga virtual on es poden trobar tot tipus d'entrades i descomptes per visitar fins a l'últim racó de la ciutat.

Ah! I si han de rebre visites de familiars o amics d'altres indrets, també els pot servir, ja que està en castellà, anglès, francès i nou idiomes més.

El portal, que es va renovar fa poques setmanes, va rebre el 2013 3,5 milions de visites, un 36% més que el 2012. Això suposa una mitjana de 10.000 visites diàries!


ALTRES ENLLAÇOS

Espais Internet sobre Barcelona
Espai Internet 22/06/2014: Barcelona, fàbrica de futur
Espai Internet 11/05/2014: Fent turisme, i gastronomia, per 300 anys enrere!
Espai Internet 13/04/2014: Pamapam, el mapa del consum responsable de Barcelona
Espai Internet 06/04/2014: 10 rutes per conèixer la Barcelona del segle XX
Espai Internet 19/01/2014: Viatge a la Barcelona dels romans
Espai Internet 19/01/2014: Per veure, i viure, el Tricentenari de 1714
Espai Internet 01/12/2013: L'Àrea Metropolitana de Barcelona, tota la informació en línia
Espai Internet 12/05/2013: Concurs d'aplicacions culturals per Barcelona
Espai Internet 14/04/2013: Una mirada nostàlgica a la Barcelona desapareguda
Espai Internet 10/02/2013: Premis Ciutat de Barcelona per tres iniciatives web
Espai Internet 26/02/2012: Biciarbres: per unir bicicleta i natura urbana
Espai Internet 25/09/2011: Panorama de Barcelona: 4 imatges de 60 megapíxels
Espai Internet 19/09/2010: TMB Virtual, la brúixola del transport de Barcelona
Espai Internet 26/07/2009: 1000 retrats a Barcelona
Espai Internet 16/03/2008: Turisme arqueològic


Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I del costat de casa, fins a Júpiter. I és que el cinquè planeta del Sistema Solar és el protagonista d'aquest petit documental, anomenat Voyager3Movie, rodat l'hivern passat per un grup de set astrònoms aficionats suecs.Amb els seus propis telescopis van prendre i processar 560 imatges de Júpiter que els han servit per muntar aquest vídeo de poc més de sis minuts.

Tot plegat era el seu particular homenatge al mini vídeo sobre Júpiter que va fer la NASA el 1979 amb les 19.000 fotos que va enviar la sonda "Voyager 1" en la seva aproximació al planeta.


ALTRES ENLLAÇOS

Espais Internet sobre astronomia i l'Espai
Espai Internet 22/09/2013: Les millors fotografies astronòmiques del 2013, segons Greenwich
Espai Internet 11/08/2013: Per saber més sobre l'Espai
Espai Internet 19/05/2013: Un astronauta molt mediàtic
Espai Internet 29/07/2012: La Terra, com no l'havíem vist mai
Espai Internet 08/01/2012: Entrena't com un astronauta
Espai Internet 10/07/2011: Buran: El cosí pobre (i oblidat) del Shuttle
Espai Internet 19/06/2011: Quan pesaríem a la Lluna?
Espai Internet 17/04/2011: Per triar la música de l'últim Endeavour
Espai Internet 10/04/2011: 50 anys del primer vol espacial de Gagarin
Espai Internet 10/04/2011: Un atles en 3D del Sistema Solar
Espai Internet 20/02/2011: Comparar la mida de les estrelles
Espai Internet 11/04/2010: Quants astronautes hi ha ara a l'espai?
Espai Internet 18/04/2010: Si la Terra tingués anells
Espai Internet 21/03/2010: Un tour guiat per l'Estació Espacial
Espai Internet 29/11/2009: Siguem marcians
Espai Internet 04/10/2009: El Joc del Big Bang
Espai Internet 19/07/2009: Especial 40 anys d'arribada a la lluna
Espai Internet 05/07/2009: L'Estació Espacial, per dins
Espai Internet 26/04/2009: El telescopi com balla
Espai Internet 05/04/2009: NASA: Fins a l'infinit, i més enllà
Espai Internet 05/04/2009: Tot sobre l'Any de l'Astronomia
Espai Internet 05/04/2009: L'espai, al dia
Espai Internet 05/04/2009: A classificar galàxies! (Un altre exemple de col•laboració espacial)
Espai Internet 01/03/2009: La finestra indiscreta, espacial
Espai Internet 04/01/2009: Passeja pel cel
Espai Internet 26/10/2008: Enviar el teu nom a l'espai
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Volen aprofitar les vacances per col·laborar amb un projecte científic i fer recompte -per exemple- de les meduses que vegin a la platja, o dels ocells marins o dels peixos invasors que detectin si fan submarinisme?. Són algunes de les nou opcions que trobaran al portal Observadors del Mar, una iniciativa del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) oberta a tots els ciutadans que es va posar en marxa l'any 2013.Participar-hi és fàcil: nomès s'han de seguir les pautes de cada projecte i introduir les dades sobre l'objecte d'estudi que hàgim triat. Desprès, poden afegir-hi fotografies, algunes de les quals seran seleccionades i exposades a la mateixa web. Un altre apartat interessant són els mapes dels projectes, on trobem, marcades amb un punt, totes les observacions que s'han fet.

L'objectiu del portal és crear entre tots una gran base de dades amb informació de qualitat útil tant per al coneixement de la fauna i la flora marines (distribució, abundància, aparició d'espècies 'rares' o invasores, etc.) com per saber què passa al mar a nivell de contaminació superficial i del fons; en definitiva, analitzar com l'afecten fenòmens com ara l'escalfament del planeta, la contaminació, la pèrdua de biodiversitat, les invasions d'espècies exòtiques o la sobrepesca.
Anterior       Següent