Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I per acabar, els deixem amb 30 imatges que desafien el vertigen. Les han recopilat a la revista digital d'art visual i disseny "Bored Panda". Són realment espectaculars i ens traslladen tant a paisatges naturals com a grans vistes urbanes.Val la pena parar-se a contemplar-les una per una. De cada fotografia es diu qui n'és l'autor i, en alguns casos, es facilita un enllaç a la seva web.

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui comencem amb música. A Discos No Sol·licitats podrem escoltar Billy Joel, The Monkees, Roy Orbison o Sony & Cher, entre molts d'altres artistes dels anys 60 i 70.

L'autor del blog és un mataroní que, com a declaració de principis, promet recollir "discografia, anècdotes, fets, tonteries i altres consideracions històriques" del panorama musical d'aquesta època del pop-rock. Cada entrada és una petita fitxa, normalment dedicada de forma monogràfica a un cantant o a un grup, que inclou una cançó representativa de la seva trajectòria.
El blog va començar l'agost de l'any passat i ja suma més d'un centenar d'articles, que podem trobar ordenats alfabèticament, de la A del Trio América a la Z de Zager & Evans, un duet que es va fer famós amb un sol èxit: el tema futurista "A l'any 2525".
Categoria: Blogs
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I de la música, als esports. Aquesta és la temàtica principal del blog "Esport, Opinió i Futur" del jove Martí Odriozola, que, amb només 15 anys, ha construït una pàgina sòlida i ben raonada, on escriu les seves opinions i les il·lustra amb fotografies. Diu que de gran vol ser periodista i, com es pot veure, d'entusiasme no n'hi falta.

Cada diumenge, al llarg de la temporada, ha anat penjant un article sobre el Barça, el futbol o altres esports, fins a completar el mig centenar. Especialment interessant és l'apartat "Darrere l'article", on, a través de 15 breus comentaris i fotografies, exemplifica el procés d'escriure.

03/08/2014: Dos blogs per viatjar

Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Seguir els passos d'algú que ja hi ha anat és la millor manera d'estalviar-se problemes a l'hora de fer un viatge. Amb aquesta intenció, la d'aconsellar els que els segueixin, la Mari i el Marc escriuen el blog "La màgia de viatjar". Fins ara hi podem trobar cinc propostes, en forma de diaris, per visitar Indonèsia, Singapur, Tailàndia, Las Vegas o Nova York. El de Tailàndia, per exemple, és un dels més complets; no en va l'han visitat tres vegades.

Inclou 23 capítols, amb molta informació pràctica en català, anècdotes del viatge i força fotografies, per no perdre's res i ajudar a aprofitar més bé el temps. Hi ha propostes tan espectaculars com la d'un "trekking" per la selva al parc natural Mae Tang, amb trobada amb les formigues vermelles inclosa! Aquests dos viatgers empedreïts anuncien que aviat hi afegiran les experiències d'aquest estiu, que inclouen les Filipines, Hong Kong, Macau i Dubai.


I amb una intenció similar, però molt més especialitzada, va néixer NovaYork.Cat. Els autors també són una parella de joves catalans, la Clara i el Toni, i, en aquest cas, se centren exclusivament en la ciutat dels gratacels. Hi trobarem, evidentment, tot el necessari per preparar el viatge, però, sobretot, la web detalla del que podem fer per aprofitar al màxim la nostra estada: on menjar, què es pot comprar, quins espectacles podem veure o què podem fer si viatgem amb nens.

I no es queda aquí, sinó que, a més, ens descobreix aspectes menys habituals amb seccions com ara un apartat especial dedicat als "runners", que ens recorda que Nova York és una ciutat ideal per córrer, o un altre centrat en els racons que han estat escenaris de ficció, com ara les pel·lícules de Woody Allen. Fins i tot hi trobem algunes receptes perquè no ens deixem cap sentit per satisfer.


Categoria: Dades i xifres
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
A l'Espai Internet ens agraden els aniversaris, i aquesta setmana es commemora el de la bomba d'Hiroshima. Doncs bé, per acabar els deixem un mapa força curiós: es tracta d'una animació on es van enregistrant totes les explosions nuclears que hi ha hagut al món, any rere any. Un puntet de llum intermitent en marca al mapa el punt exacte, i a la línia superior apareix la bandera del país responsable, i s'hi van sumant les seves explosions, anomenades "assajos".A mesura que passen els anys veiem com s'amplia el "club nuclear" i van apareixent més i més banderes, fins a set, amb la del Pakistan. A la banda inferior dreta veiem el sumatori total: dues mil cinquanta-tres explosions l'any 1998, quan es van deixar de fer, oficialment, els assajos nuclears. A partir d'aquest punt hi ha un resum país per país, on les explosions arriben a crear una mena de macabre arbre de Nadal, com en el cas de l'antiga URSS, on es van fer esclatar 715 bombes nuclears.

A l'altre extrem de la balança hi trobem l'Amèrica Central i del Sud, els únics continents on mai no s'hi ha fet un assaig nuclear.

El mapa no compta els dos suposats assajos nuclears que hauria fet Corea del Nord (a l'octubre del 2006 i al maig del 2009) i que no han estat confirmats oficialment.

El vídeo és obra de l'artista japonès Isao Hashimoto.


ALTRES ENLLAÇOS

Història dels assajos nuclears, i la seva prohibició
Nuclear weapons testing
List of nuclear weapons tests
Nuclear Weapons Test Map
Nuclear Testing at Nuclear Files.org
Explosió de la primera prova de bomba atòmica, a Alamogordo
Vídeo del bombardeig d'Hiroshima
Vídeo de 1946, on es veu tota la destrucció que va causar la bomba atòmica a Hiroshima
Tots els vídeos de les proves atòmiques
Nuclear explosion (en anglès)
Nuclear weapons in popular culture (en anglès)


Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui els fem una proposta revolucionària per a aquestes vacances: visitin Barcelona!

Potser alguns coneixen fins el museu més petit de Berlín o el bar més curiós de Nova York, però potser hi ha molts llocs fantàstics de la capital catalana que no han vist mai. Doncs a la web barcelonaturisme.cat trobaran tot el que necessiten per preparar una visita com cal.És la pàgina oficial de Turisme de Barcelona, i inclou des d'informació pràctica, com ara com moure's per la ciutat, on menjar o on anar a informar-se, fins a una selecció de llocs per visitar ordenats per itineraris o segons el temps de què disposem. També hi trobarem recomanacions de visites a prop de Barcelona i una completa agenda d'actes festius i culturals.

Un apartat imprescindible, i molt visitat, (on entren el 38 per cent dels usuaris de la web) és la BCNshop, la botiga virtual on es poden trobar tot tipus d'entrades i descomptes per visitar fins a l'últim racó de la ciutat.

Ah! I si han de rebre visites de familiars o amics d'altres indrets, també els pot servir, ja que està en castellà, anglès, francès i nou idiomes més.

El portal, que es va renovar fa poques setmanes, va rebre el 2013 3,5 milions de visites, un 36% més que el 2012. Això suposa una mitjana de 10.000 visites diàries!


ALTRES ENLLAÇOS

Espais Internet sobre Barcelona
Espai Internet 22/06/2014: Barcelona, fàbrica de futur
Espai Internet 11/05/2014: Fent turisme, i gastronomia, per 300 anys enrere!
Espai Internet 13/04/2014: Pamapam, el mapa del consum responsable de Barcelona
Espai Internet 06/04/2014: 10 rutes per conèixer la Barcelona del segle XX
Espai Internet 19/01/2014: Viatge a la Barcelona dels romans
Espai Internet 19/01/2014: Per veure, i viure, el Tricentenari de 1714
Espai Internet 01/12/2013: L'Àrea Metropolitana de Barcelona, tota la informació en línia
Espai Internet 12/05/2013: Concurs d'aplicacions culturals per Barcelona
Espai Internet 14/04/2013: Una mirada nostàlgica a la Barcelona desapareguda
Espai Internet 10/02/2013: Premis Ciutat de Barcelona per tres iniciatives web
Espai Internet 26/02/2012: Biciarbres: per unir bicicleta i natura urbana
Espai Internet 25/09/2011: Panorama de Barcelona: 4 imatges de 60 megapíxels
Espai Internet 19/09/2010: TMB Virtual, la brúixola del transport de Barcelona
Espai Internet 26/07/2009: 1000 retrats a Barcelona
Espai Internet 16/03/2008: Turisme arqueològic


Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I del costat de casa, fins a Júpiter. I és que el cinquè planeta del Sistema Solar és el protagonista d'aquest petit documental, anomenat Voyager3Movie, rodat l'hivern passat per un grup de set astrònoms aficionats suecs.Amb els seus propis telescopis van prendre i processar 560 imatges de Júpiter que els han servit per muntar aquest vídeo de poc més de sis minuts.

Tot plegat era el seu particular homenatge al mini vídeo sobre Júpiter que va fer la NASA el 1979 amb les 19.000 fotos que va enviar la sonda "Voyager 1" en la seva aproximació al planeta.


ALTRES ENLLAÇOS

Espais Internet sobre astronomia i l'Espai
Espai Internet 22/09/2013: Les millors fotografies astronòmiques del 2013, segons Greenwich
Espai Internet 11/08/2013: Per saber més sobre l'Espai
Espai Internet 19/05/2013: Un astronauta molt mediàtic
Espai Internet 29/07/2012: La Terra, com no l'havíem vist mai
Espai Internet 08/01/2012: Entrena't com un astronauta
Espai Internet 10/07/2011: Buran: El cosí pobre (i oblidat) del Shuttle
Espai Internet 19/06/2011: Quan pesaríem a la Lluna?
Espai Internet 17/04/2011: Per triar la música de l'últim Endeavour
Espai Internet 10/04/2011: 50 anys del primer vol espacial de Gagarin
Espai Internet 10/04/2011: Un atles en 3D del Sistema Solar
Espai Internet 20/02/2011: Comparar la mida de les estrelles
Espai Internet 11/04/2010: Quants astronautes hi ha ara a l'espai?
Espai Internet 18/04/2010: Si la Terra tingués anells
Espai Internet 21/03/2010: Un tour guiat per l'Estació Espacial
Espai Internet 29/11/2009: Siguem marcians
Espai Internet 04/10/2009: El Joc del Big Bang
Espai Internet 19/07/2009: Especial 40 anys d'arribada a la lluna
Espai Internet 05/07/2009: L'Estació Espacial, per dins
Espai Internet 26/04/2009: El telescopi com balla
Espai Internet 05/04/2009: NASA: Fins a l'infinit, i més enllà
Espai Internet 05/04/2009: Tot sobre l'Any de l'Astronomia
Espai Internet 05/04/2009: L'espai, al dia
Espai Internet 05/04/2009: A classificar galàxies! (Un altre exemple de col•laboració espacial)
Espai Internet 01/03/2009: La finestra indiscreta, espacial
Espai Internet 04/01/2009: Passeja pel cel
Espai Internet 26/10/2008: Enviar el teu nom a l'espai
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Volen aprofitar les vacances per col·laborar amb un projecte científic i fer recompte -per exemple- de les meduses que vegin a la platja, o dels ocells marins o dels peixos invasors que detectin si fan submarinisme?. Són algunes de les nou opcions que trobaran al portal Observadors del Mar, una iniciativa del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) oberta a tots els ciutadans que es va posar en marxa l'any 2013.Participar-hi és fàcil: nomès s'han de seguir les pautes de cada projecte i introduir les dades sobre l'objecte d'estudi que hàgim triat. Desprès, poden afegir-hi fotografies, algunes de les quals seran seleccionades i exposades a la mateixa web. Un altre apartat interessant són els mapes dels projectes, on trobem, marcades amb un punt, totes les observacions que s'han fet.

L'objectiu del portal és crear entre tots una gran base de dades amb informació de qualitat útil tant per al coneixement de la fauna i la flora marines (distribució, abundància, aparició d'espècies 'rares' o invasores, etc.) com per saber què passa al mar a nivell de contaminació superficial i del fons; en definitiva, analitzar com l'afecten fenòmens com ara l'escalfament del planeta, la contaminació, la pèrdua de biodiversitat, les invasions d'espècies exòtiques o la sobrepesca.

20/07/2014: Com es mou el corall

Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I ara els ensenyarem una imatge de sota el mar que, en temps real, és impossible de veure: corall en moviment. La fa possible l'enregistrament amb la tècnica del "time-lapse", que accelera el moviment 300 vegades.Un biòleg australià "(Pim Bongaerts) ens descobreix durant les seves immersions meravelles com ara una petita superfície de sorra que es mou fins que de sota en surt un corall xampinyó; o aquesta altra del mateix tipus de corall aixecant-se, després que un cop de mar el deixès cap per avall.

Aquest altre corall, anomenat orga, estén els pòlips com si fossin flors. I aquestes estrelles de mar sembla que corrin, tot i que el seu moviment real és inapreciable. També podem admirar aquesta imatge de la pujada de la marea, fins a cobrir el corall, a l'illa australiana de Heron.

Tots aquest vídeos, i d'altres que va afegint, hi són al seu canal de Youtube, Coral timelapse.

13/07/2014: Navega en català

Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui agafem el megàfon i ens afegim a la crida de la Fundació puntCAT: Navega en català!. Va començar ja fa algunes setmanes i el seu objectiu és aconseguir que tots els internautes catalans configurin els seus navegadors en català. Amb aquesta mesura s'aconseguiria que la llengua tingués més presència a les estadístiques d'internet i, per tant, més incentius hi hauria per desenvolupar continguts, productes i serveis en català.
La web inclou una completa guia -amb l'ajut d'una vintena de vídeos- per fer la configuració manual o automàtica de qualsevol navegador, ja sigui amb Mac, Linux, Windows o els dels mòbils. Entre molta d'altra informació d'interès, la web també proposa instal·lar el Giny, un widget que s'integra al nostre web i recomana als usuaris sumar-se a la campanya. Entre els que se l'instal·lin se sortejarà un premi d'un domini .cat de franc durant un any.

A més també hi ha l'opció de promoure la iniciativa a les xarxes socials, com Facebook i Twitter, i entre els que ho facin es sortejaran tres altes o renovacions mensuals de dominis .cat.

Els promotors de la campanya, juntament amb la Fundació puntCAT, són l'entitat Softcatalà i la Direcció General de Política Lingüística. En la presentació de la campanya, al maig, Santi Ribera, director de la Fundació puntCAT, va recordar que, segons dades del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), "només el 36,8% dels catalans duen a terme cerques en català a la xarxa i, per tant, el català encara té marge de creixement en l'àmbit digital per ser una llengua amb una presència a internet equivalent al seu nombre de parlants".


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 20/04/2014: "Visat", totes les traduccions al català i del català
Espai Internet 12/05/2013: Catalanitzador 2.0: el català ara també arriba als Macs
Espai Internet 21/04/2013: La Viquipèdia arriba als 400.000 articles!
Espai Internet 24/02/2013: Un món d'aplicacions per al mòbil
Espai Internet 23/12/2012: Jocs i joguines en català
Espai Internet 25/11/2012: Pel bon ús de la ela geminada
Espai Internet 04/07/2010: Viquipèdia: 250.000 articles en català!
Espai Internet 06/12/2009: Tuenti, en català
Espai Internet 25/10/2009: L'hora, en català
Espai Internet 02/10/2009: El català, un exemple d'èxit a Internet
Espai Internet 27/09/2009: Viquipèdia: 200.000 i creixent!
Espai Internet 09/03/2009: Els sons del català: una web per aprendre a pronunciar
Espai Internet 05/10/2008: Softcatalà: 10 anys
Espai Internet 21/09/2008: Nou Open Office en català
Espai Internet 05/01/2008: Joc sobre els problemes de la llengua catalana

Anterior       Següent