Categoria: Dades i xifres
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Sabien que una part de la selva amazònica està amenaçada per un projecte d'extracció de bauxita? Aquest és només un dels més de mil conflictes mediambientals que recull l'Atles global de justícia ambiental, un projecte internacional d'investigació coordinat per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

Es tracta d'una plataforma de mapes interactius en què es localitzen i s'analitzen casos d'agressió al medi ambient, agrupats en deu grans categories segons si tenen, per exemple, origen nuclear, d'explotació minera, de gestió del turisme o estan relacionats amb l'aigua. A més, podem fer recerques més pormenoritzades per països, per empreses responsables, per la matèria primera afectada o pel tipus d'activitat econòmica concreta.

A Catalunya, per exemple, l'atles denuncia, de moment, cinc conflictes, com ara la línia de molt alta tensió de Girona o els residus químics de Flix. Clicant sobre cada punt concret n'obtenim una fitxa, en anglès, amb molta més informació. En el conjunt d'Espanya es documenten, de moment, 32 casos, entre els quals hi ha el projecte de mega-infraestructures a l'aeroport de Ciudad Real o la protecció del llop ibèric.Es tracta d'un projecte obert, que vol arribar a recollir uns 2.000 casos l'any 2015, i que encara té molts buits per omplir, com, per exemple, el problema nuclear de Fukushima, al Japó, que no es recull.

L'atles s'ha presentat aquesta setmana a la Delegació del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient, a Brussel•les.

L' "Atles global de justícia ambiental" és un dels resultats més importants del projecte europeu d'investigació EJOLT (Environmental Justice Organizations, Liabilities and Trade). Ha estat elaborat a través d'un procés col•laboratiu entre activistes i acadèmics i vol aportar proves sobre els desequilibris estructurals de poder en l'economia global. En el projecte, hi treballen investigadors de 23 universitats i organitzacions de justícia ambiental de 18 països.

L'objectiu de l'atles és facilitar la recerca d'informació, la interacció entre grups de treball afins i l'augment de la visibilitat dels conflictes, a més del seu ús en el camp de l'ensenyament i per a la defensa legal de casos.

Un dels responsables és el catedràtic de la UAB Joan Martínez Alier, director del projecte EJOLT, que valora que "l'atles mostra com els conflictes ecològics estan augmentant arreu del món, per les demandes de materials i energia de la població mundial de classe alta i mitjana", i denuncia que "les comunitats que reben el major impacte dels conflictes ecològics són pobres, sovint indígenes, i no tenen poder polític per accedir a la justícia ambiental i als sistemes de salut. Les injustícies mediambientals involucren una gran varietat d'actors, incloent-hi els estats i empreses dels països de l'OCDE, però amb participació creixent dels països BRICS i d'altres".


Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I seguim amb mapes, perquè no fa gaire que el diari britànic "The Guardian" ha presentat aquest mapamundi interactiu de tots els vols del planeta en temps real. Cada trajecte es mostra com una petita línia lluminosa, i cada aparell, com un puntet.

Tenim l'opció d'activar-los i veure el moviment aeri de les últimes 24 hores. Com veiem, l'activitat aèria mundial és realment extraordinària i es fa menys estrany pensar com, en aquesta teranyina, un vol com el de Malaysia Airlines va poder desaparèixer sense deixar rastre. També podem centrar-nos, fent "zoom" amb el ratolí, sobre la zona que més ens interessi; per exemple, Catalunya.La web s'ha fet per commemorar els 100 anys del primer vol comercial de la història, que es va fer l'1 de gener de 1914, va durar 23 minuts i va recórrer 35 quilòmetres entre Saint Petersburg i Tampa, dues localitats de Florida (EUA), a bord d'un avió Benoist XIV.

Precisament para commemorar esta data, se ha creat una pàgina web: flying100years, on es revisa, de manera molt gràfica, la història de l'aviació comercial.

La infografia del mapamundi interactiu també ens permet veure quatre vídeos complementaris sobre la història de l'aviació i el seu desenvolupament fins a l'actualitat.

A l'Espai Internet ja vam mostrar fa un temps, un vídeo on es feia una reconstrucció de tots aquests vols, i que donaven unes imatges molt espectaculars.

Totes les dades per fer aquests mapes les aporta la web flightstats, que dona tota mena de detalls (hores de sortida i arribada als aeroports, posició de cada avió en vol) en temps real, de tots els vols comercials que hi ha al món.


ALTRES ENLLAÇOS

Vídeo sobre el primer vol comercial, on es veu una rèplica de l'avió
World Airline Traffic Visualization
Espai Internet 02/03/2014: Una companyia aèria, per dins
Espai Internet 03/07/2011: Per tenir el millor seient de l'avió

Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui acabem tocant de peus a terra, contemplant com pocs ho han fet un dels parcs nacionals més bonics de Nord-amèrica: el de Yosemite, a Califòrnia.

Aquest vídeo en alta definició, que s'acaba de fer públic, és el resultat de la feina de dos fotògrafs, Colin Delehanty i Sheldon Neill, que al llarg de deu mesos han estat captant imatges --amb la tècnica del "time-lapse"-- de les vistes més espectaculars del parc en les quatre estacions.El projecte s'anomena Projectyose i inclou un primer vídeo, que es va fer públic l'any 2012, després de tres mesos de feina. Els dos fotògrafs han recorregut més de 300 quilòmetres per tot el parc, sortint dels camins habituals, i hi han passat 45 dies fent fotos de 24 punts característics del parc, des de la Taula de Surf fins al Capità o les cataractes.

Visitat per prop de 4 milions de persones l'any, Yosemite va ser el primer parc nacional dels Estats Units, declarat l'any 1864. Té uns 3.000 quilòmetres quadrats i és a Sierra Nevada, a l'estat de Califòrnia, 240 quilòmetres a l'est de San Francisco.


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 30/11/2008: La foto més gran del món
Yosemite Extreme Panoramic Imaging Project
Time-lapse, a la Wikipedia
Como hacer un time-lapse
Tutorial del fotògraf Tim Allen, de la BBC, sobre com fer un time-lapse (en anglès)
Foro de time-lapse (en castellà)

Espai Internet sobre Time lapse
Espai Internet 14/04/2013: Un any del bosc, resumit en dos minuts
Espai Internet 10/07/2011: Tempesta de sorra a Phoenix, foto a foto
Espai Internet 27/06/2010: Fer cine amb plastilina
Espai Internet 19/04/2009: "Stop Motion amb Llop i porc": Un vídeo amb 1.300 fotos
Espai Internet 03/05/2009: Un grafiti molt animat


Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui comencem la informació d'internet parlant d'informació d'internet o, el que és el mateix, d'un nou portal en català sobre tot el que és notícia a la xarxa i a les xarxes socials. Es diu ycom.cat, i de forma molt ben estructura i clara ens porta notícies del món digital, en una portada que les ordena per ordre cronològic, a la part central, o segons el seguiment que han tingut a Twitter o a Facebook, a les columnes laterals.També podem navegar directament per seccions, buscant allò que ens interessi més segons si és de Xarxa, Comunicació, Socialmèdia, Tecnologia, Multimèdia i Entreteniment. A cada secció hi ha diversos apartats més específics i, per exemple, a Xarxa n'hi trobem un de dedicat al català, on es recull la informació relacionada directament amb la llengua.

Els creadors d'Ycom.cat són una comunitat d'emprenedors catalans aplegats amb el nom de Projecte Y, amb la voluntat de ser "el punt de connexió de la comunitat 2.0 que s'expressa en català". Ycom.cat vol ser "el punt de trobada de la comunitat 2.0 del nostre país" i es marca com a objectiu "aportar coneixement, recursos i idees per aconseguir impulsar la comunitat 2.0 catalana, una de les més actives del món."

Ycom.cat se suma a altres iniciatives més veteranes com ara Geeks.cat, en la tasca d'aportar informació en català sobre el món digital als usuaris d'internet.


Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Sabien que el puré de patates instantani va néixer al Canadà? O que la primera pel·lícula dirigida per una dona és del 1911? O que els víkings, en realitat, no duien banyes als cascos? Aquestes i moltes altres curiositats protagonitzen, des de fa vuit anys, el blog Yaestaellistoquetodolosabe, escrit pel barceloní Alfred López, des de Parets del Vallès.Ja s'ha convertit en tot un referent a la xarxa a l'hora de buscar l'origen o l'explicació de moltes coses curioses o poc conegudes i, fins i tot, molts dels seus articles s'han recollit en un llibre que es va editar el 2012 i ja va per la tercera edició.

El blog forma part de la xarxa del diari digital 20minutos. Si no tenen tema de conversa per a la pròxima reunió familiar, ja ho saben: hi poden entrar, llegeixin, i en trobaran molts per amenitzar la sobretaula!.


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 30/11/2008: Curiositats per donar i per vendre
Espai Internet 19/08/2007: Curiositats de tota mena
Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui per acabar, els ensenyem el vídeo fenomen viral de la setmana: es diu "First kiss". Es va penjar a YouTube dilluns i divendres ja l'havien vist prop de 50 milions de persones. És un anunci d'una petita marca de roba de Los Angeles -Wren- que, en poc més de tres minuts, ens mostra la reacció d'un grup de desconeguts als quals s'havia demanat que es fessin un petó a la boca.Va ser ideat per la directora i fundadora de Wren, Melissa Coker, i dirigit per Tatia Pilieva. S'inspira en les obres del famós fotògraf Richard Avedon i juga amb la suposada naturalitat dels protagonistes.

De fet, encara que no es coneguessin entre ells, els protagonistes són amics o amics d'amics de la directora de la marca, i entre ells hi ha algunes celebritats del món de la moda i de la música, com ara la cantant i actriu francesa Soko o la filla de Mariel Hemingway --i besnéta d'Ernest Hemingway-- Langley Fox, il•lustradora i "fashionista".

Totes les dones que apareixen al vídeo porten roba de la marca Wren, tot i que la realització no hi fa èmfasi especial, ni ens mostren cap detall. De manera bastant sorprenent, el vídeo ha estat tot un èxit i s'ha convertit en una campanya de màrqueting global multitudinària. El vídeo també es va penjar a Vimeo, tot i que en aquest portal de vídeos només va arribar a 1,6 milions de visites en cinc dies.

Els responsables del vídeo asseguren que, tot i que, els participants estaven predisposats, cap d'ells sabia res de la parella que li havia tocat; ni tan sols el nom, perquè la reacció fos més genuïna i natural. Després de rodar el petó, diuen que algunes de parelles van continuar en contacte...

Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui els proposem una volta a Catalunya, però de poble petit en poble petit. Microcatalunya.cat és molt més que un blog; és un projecte dels periodistes Marc Serena i Edu Bayer per recórrer i documentar tots els municipis catalans de menys de 500 habitants. Acaben de començar, aquesta setmana, per Freginals, al Montsià, i el seu pla és quedar-s'hi el temps suficient per explicar com és i com s'hi viu, qui hi viu i què passa, fer-hi vídeos i fotografies i, després, seguir camí, amb una furgoneta Volkswagen taronja de l'any 1987.No han arrencat amb les mans buides; al blog ja s'hi poden veure un mapa i un llistat d'aquests 328 micropobles, amb les seves corresponents fitxes, amb la informació bàsica de cadascun i enllaços al seu Ajuntament, al Meteocat o al seu article a Viquipèdia i a l'Enciclopèdia Catalana.

A més, no volen viatjar sols i demanen la col•laboració de tots els internautes que els vulguin explicar coses a les xarxes socials i col•laborar amb fotos dels pobles, a través d'Instagram. Com ells diuen: "Comença un viatge per la Catalunya menys transitada!". Les pàgines de Twitter i Facebook de Microcatalunya també volen ser molt actives.

El blog, a més, té un cercador de micropobles, per comarques i províncies. El projecte també tindrà un apartat de vídeos, "La microtele", així com també de frases de saviesa popular recollides en aquests municipis. La secció d'enllaços relacionats és molt complerta.

Es defineixen com un projecte periodístic independent i transmèdia i el seu objectiu, diuen, és ajudar a "conèixer millor aquesta Catalunya menys transitada i, a vegades, més oblidada".

Marc Serena, corresponsable del projecte, ja ha protagonitzat altres experiències viatgeres a la web, com l'exitós blog "La volta dels 25", que va ser guardonat als Premis Blogs Catalunya 2009 i es va convertir en llibre.

Microcatalunya.cat és un projecte impulsat conjuntament amb l'Associació Catalana de Micropobles, i amb un equip format pel disseny web del Carles de Cryogenica, la imatge gràfica de l'Hugo de l'Estudi Amagat i el vídeo de presentació del Miguel, de la productora Un lloc, un món. I compta amb la col•laboració de Lafurgo.net i Xanascat i el patrocini d'Estrella Damm i l'Obra Social "la Caixa". En el futur també obriran la possibilitat que les persones que ho vulguin puguin convertir-se en micromecenes del projecte.

Categoria: Jocs i concursos
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I ara prenguin nota, sobretot els més joves i amb inquietuds científiques. S'acaben de convocar dos concursos ja clàssics al món web: X(p)rimenta 2014 busca equips d'un màxim de cinc alumnes i un professor que expliquin un experiment en un petit vídeo, d'un màxim de tres minuts. Hi ha tres categories: primària, secundària i batxillerat i cicles formatius. Els guanyadors els decidirà un jurat d'experts. És la quarta edició d'aquest certamen, organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i l'Associació Catalana de Comunicació Científica, a través del portal recercaenacció.cat. La data límit per inscriure's és el 30 d'abril. Aquí hi trobaran les bases.I, d'altra banda, Inspiraciència -que també arriba a la quarta edició- és un concurs de relats curts, d'un màxim de 800 paraules, d'inspiració científica. Hi ha dues categories: per a joves d'entre 12 i 17 anys, i a partir dels 18 anys. Es poden escriure en català, castellà, gallec o eusquera. El termini de presentació acaba el 4 de maig. Les bases, aquí.

Inspiraciència és una iniciativa de la Unitat de Cultura Científica de la Delegació del CSIC a Catalunya i de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona, que compta amb el patrocini de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri d'Economia i Competitivitat. Inspiraciència compta amb la col•laboració de diversos centres del CSIC, com el Centre d'Estudis Avançats de Blanes, la Institució Milà i Fontanals, l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF), l'Institut Botànic de Barcelona, l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona o l'Institut de Microelectrònica de Barcelona. I també compta amb el suport de Biblioteques de Barcelona, de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona i de l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès.

09/03/2014: Una família de cine

Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui acabem amb una curiositat: la família neozelandesa formada per Leon Mackie i Lilly Lang i el seu petit fill, Orson, que acaba de fer un any, són uns veritables cinèfils que es dediquen a reproduir escenes de les seves pel•lícules favorites i penjar-les al seu blog. Amb gran imaginació i molta traça amb l'atrezzo i el vestuari (totalment casolans), han fet ja postals de títols com "Tauró", "Alien", "Sol a casa", "Pirates del Carib", "Els Ocells" o "Titànic".La família, que ara viu a Sydney, a Austràlia, va començar amb les seves recreacions quan va voler aprofitar les caixes de cartró que els van sobrar d'una mudança. El seu web, de fet, es diu La taquilla de cartró o cardboardboxoffice en anglès. Van començar a fer-lo al setembre del 2013, quan l'Orson era un nadó de sis mesos, i la seva intenció és fer-ne un de setmanal.

Al seu facebook demanen l'opinió dels amics sobre quins títols han de fer, i els més votats els fan. Al febrer, per exemple, van demanar suggeriments sobre cine de terror, i van guanyar "La resplendor", "Els ocells" i "La cosa". A més, hi pengen fotografies de com han fet cada reproducció, a manera de "making-of". La parella treballa al negoci editorial i fan les seves originals recreacions els caps de setmana. La primera va ser de la pel•lícula "Life Aquatic". Fins ara, han recreat 22 pel•lícules.

Els Mackie confessen que van començar a fer aquestes recreacions arran del naixement de l'Orson, ja que la seva vida social va canviar radicalment.

Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui, quatre vídeos amb maneres ben curioses de desplaçar-se... i de desafiar la llei de la gravetat!. Comencem travessant a peu una piscina. Sembla impossible, oi? Doncs a Kuala Lumpur, a Malàisia, ho han fet. El secret: omplir la piscina d'una substància anomenada "oobleck", resultant de barrejar midó de blat de moro amb aigua.

Així s'obté un fluid del tipus anomenat no newtonià, en el qual les molècules estan en forma sòlida fins que es trenquen i es tornen líquides (en aquest vídeo expliquen com fer-lo). Per tant, si s'hi passa per sobre molt de presa, no es fa prou pressió per trencar-les i segueixen en estat sòlid.En aquest experiment no només van córrer; van fer altres desafiaments, com ara un partit de futbol o una discoteca..., tot i que alguns no van ser prou ràpids i es van enfonsar!
Experiments semblants s'han fet en altres ocasions, i en aquest cas es tractava de l'anunci d'un banc de Malàisia.

La piscina la van omplir amb 8.000 litres d' "oobleck". La música del vídeo és de Thrill Me Now i Ion Ray.
Anterior       Següent