Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Atenció avui als més joves de la casa, perquè la primera web va per a ells. Preneu nota: Clicka't! és el nom de la nova proposta en línia de Catalunya Ràdio adreçada a nens i nenes dels 3 als 12 anys. És un programa setmanal que es transmetrà en exclusiva a internet cada divendres, i a l'hora és una web on s'aniran aplegant continguts multimèdia interessants per divertir-se i aprendre.

A la portada ja hi trobem un especial dedicat al llibre "El Petit Príncep", que ens donarà accés als àudios de cada capítol i a vídeos amb la cantata dedicada a l'obra de Saint-Exupéry, escrita per Ricard Gimeno (música) i Jordi Enjuanes (lletra). Els petits usuaris poden buscar i triar continguts en funció de la seva edat: Els Micros, de 3 a 6 anys, els Sòners, de 7 a 9, o els Enxarxats, de 10 a 12, tenen ja un munt de vídeos i àudios per triar.També poden fer una recerca temàtica segons els interessi l'art, les ciències, la llengua, la música o la ràdio. Finalment, la web també incorpora un blog de pares i un de mestres perquè es puguin aprofitar millor entre tots els continguts que ofereix aquesta nova eina.

Al capdavant de l'equip del Clicka't! hi ha les periodistes Rosa Gordillo i Vanessa Farré. La Rosa Gordillo destaca que "el que es pretén és que cada nen, en funció dels seus interessos i de la seva edat, pugui accedir directament a allò que busca sense impedir, evidentment, que pugui navegar lliurement per tots els àudios i vídeos que hi trobarà." La Vanessa Farré afegeix que "el públic infantil està desatès en el món radiofònic privat perquè alguns consideren que hi ha poc benefici a atacar-lo. Nosaltres, a Catalunya Ràdio, no ens movem amb aquests paràmetres i creiem profundament que havíem d'apropar la ràdio als nens, però tot plegat tenint en compte que ens dirigim a generacions digitals".
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Si són d'aquells que els agrada programar bé una sortida, a partir d'aquesta setmana compten amb una nova eina digital per fer-ho, o senzillament podran visitar ells llocs gairebé com si hi fossin. L'Street View de Google Maps acaba de presentar els seus recorreguts virtuals per 16 llocs emblemàtics de Catalunya, com ara el Palau Moja de Barcelona.

Evidentment, aquest cop la captació d'imatges no s'ha fet des dels famosos cotxes de Google, sinó a peu, amb persones equipades amb unes motxilles especials, que han pogut fer els recorreguts de manera molt exhaustiva i pujar i baixar nivells. L´aparell Google Trekker pren les imatges cada dos segons i les emmagatzema en un disc dur. Cada motxilla-càmera té una autonomia de tres hores.Altres llocs que podem visitar així són, per exemple, el Castell de Cardona, la cartoixa d'Escaladei, la Seu Vella de Lleida, o el jaciment grecoromà d'Empúries. A més, Google ens porta al Museu d'Empúries, al Museu i Necròpolis de Tarragona, el Museu i el Jaciment Ibèric d'Ullastret, i el Museu d'Història de Catalunya. A la llista, també hi trobem els castells de Miravet, Montsoriu i Escornalbou. Finalment, completen aquesta tongada cinc recintes religiosos: La Canònica de Santa Maria de Vilabertran, el Convent Sant Bartomeu i els monestirs de Sant Pere de Galligants, Sant Pere de Rodes i Santes Creus.

Per descobrir aquests indrets, haurem d’escriure al buscador de Google Maps el nom d’un dels setze llocs. Un cop visualitzat el mapa, clicarem a l’homenet taronja de l’Street View. Aleshores es visualitzaran, en blau, tots els recorreguts que es poden fer, incloent-hi els que s’han fet caminant, per dintre i per fora. Clicarem amb el ratolí sobre el punt a on volem anar, i ja hi serem a dintre, per fer la nostra passejada virtual.

A nivell mundial, amb aquest mateix sistema s'han fet les passejades per llocs fins ara inèdits a l'Street View de Google Maps com ara el Grand Canyon del Colorado als Estats Units, les Illes Galápagos, el Crist Redemptor a Rio de Janeiro o la Piràmide del Sol a Teotihuacan, Mèxic.

Aquí podem veure com s'afegeixen imatges a l'Street View.

I aquestes visions interactives encara van més enllà de la superfície terrestre. L'Street Wiew es submergeix a 24 punts emblemàtics del planeta, on es poden fer uns recorreguts submarins, com si estiguessin fent immersió.

Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
S'imaginen uns despertadors que quan sonessin saltessin de la tauleta de nit i no paressin de sonar fins que no els atrapéssim? Doncs existeixen; es diuen Clocky i Tocky, i el fa una empresa nord-americana: Nanda Home, en diferents models i colors, i aquest és un dels divertits anuncis que els han dedicat, en aquest cas rodat a la ciutat de París. Hi ha un canal de youtube on pengen tots els vídeos sobre aquests despertadors tan animats.Els hi ensenyem perquè es divertit i també per solidaritzar-nos amb tots aquells que pateixen el canvi d'horari (del que ja em parlat moltes vegades a l'Espai Internet), que s'ha fet aquesta nit. Si els amoïna haver dormit una hora menys i que ja no recuperaran fins l'octubre, consolin-se pensant que encara seria més dur haver d'empaitar el despertador perquè parés de sonar!


ALTRES ENLLAÇOS

L'horari d'estiu, a la Viquipèdia
Husos horaris del Món, a la Viquipèdia
Espai Internet 27/03/2011: Tot sobre el canvi d'hora
Espai Internet 29/03/2009: L'hora catalana (i l'anglesa)
Espai Internet 26/10/2008: Canvi d'hora, sí o no?

Categoria: Dades i xifres
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Sabien que una part de la selva amazònica està amenaçada per un projecte d'extracció de bauxita? Aquest és només un dels més de mil conflictes mediambientals que recull l'Atles global de justícia ambiental, un projecte internacional d'investigació coordinat per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

Es tracta d'una plataforma de mapes interactius en què es localitzen i s'analitzen casos d'agressió al medi ambient, agrupats en deu grans categories segons si tenen, per exemple, origen nuclear, d'explotació minera, de gestió del turisme o estan relacionats amb l'aigua. A més, podem fer recerques més pormenoritzades per països, per empreses responsables, per la matèria primera afectada o pel tipus d'activitat econòmica concreta.

A Catalunya, per exemple, l'atles denuncia, de moment, cinc conflictes, com ara la línia de molt alta tensió de Girona o els residus químics de Flix. Clicant sobre cada punt concret n'obtenim una fitxa, en anglès, amb molta més informació. En el conjunt d'Espanya es documenten, de moment, 32 casos, entre els quals hi ha el projecte de mega-infraestructures a l'aeroport de Ciudad Real o la protecció del llop ibèric.Es tracta d'un projecte obert, que vol arribar a recollir uns 2.000 casos l'any 2015, i que encara té molts buits per omplir, com, per exemple, el problema nuclear de Fukushima, al Japó, que no es recull.

L'atles s'ha presentat aquesta setmana a la Delegació del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient, a Brussel•les.

L' "Atles global de justícia ambiental" és un dels resultats més importants del projecte europeu d'investigació EJOLT (Environmental Justice Organizations, Liabilities and Trade). Ha estat elaborat a través d'un procés col•laboratiu entre activistes i acadèmics i vol aportar proves sobre els desequilibris estructurals de poder en l'economia global. En el projecte, hi treballen investigadors de 23 universitats i organitzacions de justícia ambiental de 18 països.

L'objectiu de l'atles és facilitar la recerca d'informació, la interacció entre grups de treball afins i l'augment de la visibilitat dels conflictes, a més del seu ús en el camp de l'ensenyament i per a la defensa legal de casos.

Un dels responsables és el catedràtic de la UAB Joan Martínez Alier, director del projecte EJOLT, que valora que "l'atles mostra com els conflictes ecològics estan augmentant arreu del món, per les demandes de materials i energia de la població mundial de classe alta i mitjana", i denuncia que "les comunitats que reben el major impacte dels conflictes ecològics són pobres, sovint indígenes, i no tenen poder polític per accedir a la justícia ambiental i als sistemes de salut. Les injustícies mediambientals involucren una gran varietat d'actors, incloent-hi els estats i empreses dels països de l'OCDE, però amb participació creixent dels països BRICS i d'altres".


Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I seguim amb mapes, perquè no fa gaire que el diari britànic "The Guardian" ha presentat aquest mapamundi interactiu de tots els vols del planeta en temps real. Cada trajecte es mostra com una petita línia lluminosa, i cada aparell, com un puntet.

Tenim l'opció d'activar-los i veure el moviment aeri de les últimes 24 hores. Com veiem, l'activitat aèria mundial és realment extraordinària i es fa menys estrany pensar com, en aquesta teranyina, un vol com el de Malaysia Airlines va poder desaparèixer sense deixar rastre. També podem centrar-nos, fent "zoom" amb el ratolí, sobre la zona que més ens interessi; per exemple, Catalunya.La web s'ha fet per commemorar els 100 anys del primer vol comercial de la història, que es va fer l'1 de gener de 1914, va durar 23 minuts i va recórrer 35 quilòmetres entre Saint Petersburg i Tampa, dues localitats de Florida (EUA), a bord d'un avió Benoist XIV.

Precisament para commemorar esta data, se ha creat una pàgina web: flying100years, on es revisa, de manera molt gràfica, la història de l'aviació comercial.

La infografia del mapamundi interactiu també ens permet veure quatre vídeos complementaris sobre la història de l'aviació i el seu desenvolupament fins a l'actualitat.

A l'Espai Internet ja vam mostrar fa un temps, un vídeo on es feia una reconstrucció de tots aquests vols, i que donaven unes imatges molt espectaculars.

Totes les dades per fer aquests mapes les aporta la web flightstats, que dona tota mena de detalls (hores de sortida i arribada als aeroports, posició de cada avió en vol) en temps real, de tots els vols comercials que hi ha al món.


ALTRES ENLLAÇOS

Vídeo sobre el primer vol comercial, on es veu una rèplica de l'avió
World Airline Traffic Visualization
Espai Internet 02/03/2014: Una companyia aèria, per dins
Espai Internet 03/07/2011: Per tenir el millor seient de l'avió

Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui acabem tocant de peus a terra, contemplant com pocs ho han fet un dels parcs nacionals més bonics de Nord-amèrica: el de Yosemite, a Califòrnia.

Aquest vídeo en alta definició, que s'acaba de fer públic, és el resultat de la feina de dos fotògrafs, Colin Delehanty i Sheldon Neill, que al llarg de deu mesos han estat captant imatges --amb la tècnica del "time-lapse"-- de les vistes més espectaculars del parc en les quatre estacions.El projecte s'anomena Projectyose i inclou un primer vídeo, que es va fer públic l'any 2012, després de tres mesos de feina. Els dos fotògrafs han recorregut més de 300 quilòmetres per tot el parc, sortint dels camins habituals, i hi han passat 45 dies fent fotos de 24 punts característics del parc, des de la Taula de Surf fins al Capità o les cataractes.

Visitat per prop de 4 milions de persones l'any, Yosemite va ser el primer parc nacional dels Estats Units, declarat l'any 1864. Té uns 3.000 quilòmetres quadrats i és a Sierra Nevada, a l'estat de Califòrnia, 240 quilòmetres a l'est de San Francisco.


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 30/11/2008: La foto més gran del món
Yosemite Extreme Panoramic Imaging Project
Time-lapse, a la Wikipedia
Como hacer un time-lapse
Tutorial del fotògraf Tim Allen, de la BBC, sobre com fer un time-lapse (en anglès)
Foro de time-lapse (en castellà)

Espai Internet sobre Time lapse
Espai Internet 14/04/2013: Un any del bosc, resumit en dos minuts
Espai Internet 10/07/2011: Tempesta de sorra a Phoenix, foto a foto
Espai Internet 27/06/2010: Fer cine amb plastilina
Espai Internet 19/04/2009: "Stop Motion amb Llop i porc": Un vídeo amb 1.300 fotos
Espai Internet 03/05/2009: Un grafiti molt animat


Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui comencem la informació d'internet parlant d'informació d'internet o, el que és el mateix, d'un nou portal en català sobre tot el que és notícia a la xarxa i a les xarxes socials. Es diu ycom.cat, i de forma molt ben estructura i clara ens porta notícies del món digital, en una portada que les ordena per ordre cronològic, a la part central, o segons el seguiment que han tingut a Twitter o a Facebook, a les columnes laterals.També podem navegar directament per seccions, buscant allò que ens interessi més segons si és de Xarxa, Comunicació, Socialmèdia, Tecnologia, Multimèdia i Entreteniment. A cada secció hi ha diversos apartats més específics i, per exemple, a Xarxa n'hi trobem un de dedicat al català, on es recull la informació relacionada directament amb la llengua.

Els creadors d'Ycom.cat són una comunitat d'emprenedors catalans aplegats amb el nom de Projecte Y, amb la voluntat de ser "el punt de connexió de la comunitat 2.0 que s'expressa en català". Ycom.cat vol ser "el punt de trobada de la comunitat 2.0 del nostre país" i es marca com a objectiu "aportar coneixement, recursos i idees per aconseguir impulsar la comunitat 2.0 catalana, una de les més actives del món."

Ycom.cat se suma a altres iniciatives més veteranes com ara Geeks.cat, en la tasca d'aportar informació en català sobre el món digital als usuaris d'internet.


Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Sabien que el puré de patates instantani va néixer al Canadà? O que la primera pel·lícula dirigida per una dona és del 1911? O que els víkings, en realitat, no duien banyes als cascos? Aquestes i moltes altres curiositats protagonitzen, des de fa vuit anys, el blog Yaestaellistoquetodolosabe, escrit pel barceloní Alfred López, des de Parets del Vallès.Ja s'ha convertit en tot un referent a la xarxa a l'hora de buscar l'origen o l'explicació de moltes coses curioses o poc conegudes i, fins i tot, molts dels seus articles s'han recollit en un llibre que es va editar el 2012 i ja va per la tercera edició.

El blog forma part de la xarxa del diari digital 20minutos. Si no tenen tema de conversa per a la pròxima reunió familiar, ja ho saben: hi poden entrar, llegeixin, i en trobaran molts per amenitzar la sobretaula!.


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 30/11/2008: Curiositats per donar i per vendre
Espai Internet 19/08/2007: Curiositats de tota mena
Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui per acabar, els ensenyem el vídeo fenomen viral de la setmana: es diu "First kiss". Es va penjar a YouTube dilluns i divendres ja l'havien vist prop de 50 milions de persones. És un anunci d'una petita marca de roba de Los Angeles -Wren- que, en poc més de tres minuts, ens mostra la reacció d'un grup de desconeguts als quals s'havia demanat que es fessin un petó a la boca.Va ser ideat per la directora i fundadora de Wren, Melissa Coker, i dirigit per Tatia Pilieva. S'inspira en les obres del famós fotògraf Richard Avedon i juga amb la suposada naturalitat dels protagonistes.

De fet, encara que no es coneguessin entre ells, els protagonistes són amics o amics d'amics de la directora de la marca, i entre ells hi ha algunes celebritats del món de la moda i de la música, com ara la cantant i actriu francesa Soko o la filla de Mariel Hemingway --i besnéta d'Ernest Hemingway-- Langley Fox, il•lustradora i "fashionista".

Totes les dones que apareixen al vídeo porten roba de la marca Wren, tot i que la realització no hi fa èmfasi especial, ni ens mostren cap detall. De manera bastant sorprenent, el vídeo ha estat tot un èxit i s'ha convertit en una campanya de màrqueting global multitudinària. El vídeo també es va penjar a Vimeo, tot i que en aquest portal de vídeos només va arribar a 1,6 milions de visites en cinc dies.

Els responsables del vídeo asseguren que, tot i que, els participants estaven predisposats, cap d'ells sabia res de la parella que li havia tocat; ni tan sols el nom, perquè la reacció fos més genuïna i natural. Després de rodar el petó, diuen que algunes de parelles van continuar en contacte...

Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui els proposem una volta a Catalunya, però de poble petit en poble petit. Microcatalunya.cat és molt més que un blog; és un projecte dels periodistes Marc Serena i Edu Bayer per recórrer i documentar tots els municipis catalans de menys de 500 habitants. Acaben de començar, aquesta setmana, per Freginals, al Montsià, i el seu pla és quedar-s'hi el temps suficient per explicar com és i com s'hi viu, qui hi viu i què passa, fer-hi vídeos i fotografies i, després, seguir camí, amb una furgoneta Volkswagen taronja de l'any 1987.No han arrencat amb les mans buides; al blog ja s'hi poden veure un mapa i un llistat d'aquests 328 micropobles, amb les seves corresponents fitxes, amb la informació bàsica de cadascun i enllaços al seu Ajuntament, al Meteocat o al seu article a Viquipèdia i a l'Enciclopèdia Catalana.

A més, no volen viatjar sols i demanen la col•laboració de tots els internautes que els vulguin explicar coses a les xarxes socials i col•laborar amb fotos dels pobles, a través d'Instagram. Com ells diuen: "Comença un viatge per la Catalunya menys transitada!". Les pàgines de Twitter i Facebook de Microcatalunya també volen ser molt actives.

El blog, a més, té un cercador de micropobles, per comarques i províncies. El projecte també tindrà un apartat de vídeos, "La microtele", així com també de frases de saviesa popular recollides en aquests municipis. La secció d'enllaços relacionats és molt complerta.

Es defineixen com un projecte periodístic independent i transmèdia i el seu objectiu, diuen, és ajudar a "conèixer millor aquesta Catalunya menys transitada i, a vegades, més oblidada".

Marc Serena, corresponsable del projecte, ja ha protagonitzat altres experiències viatgeres a la web, com l'exitós blog "La volta dels 25", que va ser guardonat als Premis Blogs Catalunya 2009 i es va convertir en llibre.

Microcatalunya.cat és un projecte impulsat conjuntament amb l'Associació Catalana de Micropobles, i amb un equip format pel disseny web del Carles de Cryogenica, la imatge gràfica de l'Hugo de l'Estudi Amagat i el vídeo de presentació del Miguel, de la productora Un lloc, un món. I compta amb la col•laboració de Lafurgo.net i Xanascat i el patrocini d'Estrella Damm i l'Obra Social "la Caixa". En el futur també obriran la possibilitat que les persones que ho vulguin puguin convertir-se en micromecenes del projecte.

Anterior       Següent