20/07/2014: Com es mou el corall

Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I ara els ensenyarem una imatge de sota el mar que, en temps real, és impossible de veure: corall en moviment. La fa possible l'enregistrament amb la tècnica del "time-lapse", que accelera el moviment 300 vegades.



Un biòleg australià "(Pim Bongaerts) ens descobreix durant les seves immersions meravelles com ara una petita superfície de sorra que es mou fins que de sota en surt un corall xampinyó; o aquesta altra del mateix tipus de corall aixecant-se, després que un cop de mar el deixès cap per avall.

Aquest altre corall, anomenat orga, estén els pòlips com si fossin flors. I aquestes estrelles de mar sembla que corrin, tot i que el seu moviment real és inapreciable. També podem admirar aquesta imatge de la pujada de la marea, fins a cobrir el corall, a l'illa australiana de Heron.

Tots aquest vídeos, i d'altres que va afegint, hi són al seu canal de Youtube, Coral timelapse.

13/07/2014: Navega en català

Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui agafem el megàfon i ens afegim a la crida de la Fundació puntCAT: Navega en català!. Va començar ja fa algunes setmanes i el seu objectiu és aconseguir que tots els internautes catalans configurin els seus navegadors en català. Amb aquesta mesura s'aconseguiria que la llengua tingués més presència a les estadístiques d'internet i, per tant, més incentius hi hauria per desenvolupar continguts, productes i serveis en català.




La web inclou una completa guia -amb l'ajut d'una vintena de vídeos- per fer la configuració manual o automàtica de qualsevol navegador, ja sigui amb Mac, Linux, Windows o els dels mòbils. Entre molta d'altra informació d'interès, la web també proposa instal·lar el Giny, un widget que s'integra al nostre web i recomana als usuaris sumar-se a la campanya. Entre els que se l'instal·lin se sortejarà un premi d'un domini .cat de franc durant un any.

A més també hi ha l'opció de promoure la iniciativa a les xarxes socials, com Facebook i Twitter, i entre els que ho facin es sortejaran tres altes o renovacions mensuals de dominis .cat.

Els promotors de la campanya, juntament amb la Fundació puntCAT, són l'entitat Softcatalà i la Direcció General de Política Lingüística. En la presentació de la campanya, al maig, Santi Ribera, director de la Fundació puntCAT, va recordar que, segons dades del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), "només el 36,8% dels catalans duen a terme cerques en català a la xarxa i, per tant, el català encara té marge de creixement en l'àmbit digital per ser una llengua amb una presència a internet equivalent al seu nombre de parlants".


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 20/04/2014: "Visat", totes les traduccions al català i del català
Espai Internet 12/05/2013: Catalanitzador 2.0: el català ara també arriba als Macs
Espai Internet 21/04/2013: La Viquipèdia arriba als 400.000 articles!
Espai Internet 24/02/2013: Un món d'aplicacions per al mòbil
Espai Internet 23/12/2012: Jocs i joguines en català
Espai Internet 25/11/2012: Pel bon ús de la ela geminada
Espai Internet 04/07/2010: Viquipèdia: 250.000 articles en català!
Espai Internet 06/12/2009: Tuenti, en català
Espai Internet 25/10/2009: L'hora, en català
Espai Internet 02/10/2009: El català, un exemple d'èxit a Internet
Espai Internet 27/09/2009: Viquipèdia: 200.000 i creixent!
Espai Internet 09/03/2009: Els sons del català: una web per aprendre a pronunciar
Espai Internet 05/10/2008: Softcatalà: 10 anys
Espai Internet 21/09/2008: Nou Open Office en català
Espai Internet 05/01/2008: Joc sobre els problemes de la llengua catalana

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Continuem parlant de cultura i és que l'Art Project de Google ja permet accedir als fons de prop de 400 museus de tot el món de manera virtual, i veure imatges d'alta qualitat de les seves obres.




Hi ha diverses opcions per navegar, com fer-ho per col·leccions o, directament, per obres d'art, segons l'autor, el tema, el suport o el lloc on es troba. Permet l'accés a la imatge, a una completa fitxa -en anglès- i a més informació. Hi ha una altra opció que ens permet fer la visita completa virtual -amb l'eina street view- a més de 120 d'aquests museus, entre aquest el Nacional d'Art de Catalunya.

Aquesta web és una bona manera de preparar una visita real, triant allò que ens interessi veure, o bé, si no ho podem fer en persona, de gaudir de les obres d'art més importants, sense que importi la distància on es trobin.
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui per acabar els portem un anunci fet a França contra l'assetjament escolar. Ens ha semblat prou interessant, pel seu tema, i curiós, per la manera com està fet: ens mostra el que seria una jornada laboral d'un treballador si patís els actes que pot patir un nen víctima de "bullying" escolar. Evidentment ens sembla impensable i intolerable.



Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Volen saber quina és la millor cadireta per dur els nens al cotxe? O, almenys, tenir a l'abast tota la informació abans de decidir quina comprar? En aquest article, hi trobaran totes les dades i comparacions possibles. És una de les qüestions que tracta aquest mes de juliol la revista digital del RACC (Reial Automòbil Club de Catalunya), una publicació que va néixer "online" l'octubre de l'any passat i que amb aquest ja suma deu números. És d'accés gratuït, i no cal ser soci per llegir-ne tots els continguts.




La informació se centra, evidentment, en els cotxes. Aquest número, per exemple, inclou un estudi dels descapotables que hi ha en el mercat. Però també hi trobem temes d'interès general, com ara una entrevista a la dissenyadora Míriam Ponsa, propostes per viatjar amb nens o un repàs a alguns dels festivals de música d'aquest estiu. Una secció molt interessant és la dedicada als emprenedors, en què es recullen les propostes i projectes. També destaca l'accés ràpid i directe a tota l'hemeroteca de la revista, que ens permet accedir fàcilment a qualsevol article dels números anteriors.

Cal dir que, paral·lelament, continua apareixent la tradicional revista en paper del RACC, que només reben els socis i que és una de les revistes de motor més llegides d'Espanya, amb més de 500.000 lectors.

Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I no deixem els cotxes, perquè acabem amb una peculiar mostra de videoart protagonitzada per més de 3.000 vehicles virtuals. Feta per l'usuari Rickardrick --que l'ha penjat al seu canal de YouTube-- utilitzant com a base les possibilitats del popular videojoc TrackMania i superposant curses que hi han fet molts usuaris.

"3k Project TrackMania² Canyon (Slow Mo Version)" és una veritable riuada de cotxes descontrolats, que xoquen, ensopeguen i salten enlaire, sense parar, amb una gran sensació de realitat; a càmera lenta i amb una gravetat com si fossin a la Lluna.



Tot està cuidat fins al mínim detall, inclús les ombres de tots i cadascun dels vehicles implicats!. L'autor va utilitzar centenars de curses de jugadors reals per poder completar totes les imatges que necessitava. Al final del vídeo, de fet, es fan constar els noms dels "gamers" col·laboradors implicats.

El vídeo dura dos minuts i està penjat des de l'agost del 2013. El tema musical és obra de l'usuari de Youtube Blackmill.

L'autor ha anunciat que n'està preparant una versió més llarga i a velocitat normal. D'altra banda, aquest mateix divendres ha fet una petició pública al seu canal de perquè els seus subscriptor li diguin quin és el següent muntatge que els agradaria veure.

TrackMania és una nissaga de videojocs de curses de cotxes creada per l'empresa francesa Nadeo. A YouTube es poden trobar molts altres vídeos que també l'utilitzen com a base.


ALTRES ENLLAÇOS

Fòrum Trackmania
10k Project - World record in Trackmania Nations Forever
3K Project Trackmania 2011
The 1K Project 2 (by BlackShark)

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Ahir va fer un segle que l'atemptat de Sarajevo va encendre la guspira que portaria a la Primera Guerra Mundial, i, tot i que les declaracions de guerra encara van trigar un mes, les commemoracions ja han començat. A internet hi podem trobar molts recursos que ens parlen d'aquells fets, però el més nou, i en català, és la web interactiva que hi ha dedicat la revista d'història Sàpiens, que paral·lelament ha publicat un número monogràfic dedicat al conflicte.



A "Cent anys de la Primera Guerra Mundial" podrem navegar, a través de textos i fotografies, pels quatre anys que va durar el conflicte. Amb la roda del ratolí ens podem moure fàcilment per cinc apartats: Antecedents, Contendents, Cronologia, el Mapa i Per terra, mar i aire. Aquest últim capítol, per exemple, ens resumeix alguns dels aspectes més destacats del conflicte, com ara les trinxeres, la guerra al mar, la vida quotidiana a la rereguarda o el desenvolupament de l'aviació, apartat en què es pot veure, fins i tot, un vídeo protagonitzat pel famós Baró Roig.

Una bona eina per fer-se una idea general del que va ser la Gran Guerra. La conceptualització i producció de la web és de Caterina Úbeda, la selecció d'imatges i vídeos ha anat a càrrec d'Àlex Novials, Daniel F. Galeote i Caterina Úbeda, i el disseny i desenvolupament els ha fet l'empresa Codelic.

A l'Espai Internet ja vam recollir, fa uns anys, el diari d'un soldat que va a combatre a la Primera Guerra Mundial. El seu net el va descobrir, i el va anar publicant 90 anys després de ser escrit, dia a dia, com si fos un diari real; creant el misteri de si sobreviviria al conflicte. Finalment, i després de més d'un any de suspens, els milions de seguidors del blog van saber que el soldat Harry Lamin tornava a casa seva.


ALTRES ENLLAÇOS

La Primera Guerra Mundial, a la Viquipèdia
La Primera Guerra Mundial, a la Wikipedia (en castellà)
La Primera Guerra Mundial, a la Wikipedia (en anglès)
La Primera Guerra Mundial, a l'Enciclopèdia Catalana
La Primera Guerra Mundial, a temes d'història d'Xtec
First World War.com - Completíssima pàgina (en anglès), amb informació, fotos, àudios i més
La Gran Guerra 1914-1918
Galeria de fotos curioses de la Gran Guerra
Pàgina interactiva 90 anys de la Primera Guerra Mundial
Interactive World War I atlas
Infantry Man - An interactive Experience
World War I, 1914-1918 A sample animated map
The Great War and the shaping of the 20th Century (PBS)
Mapes animats de la BBC
World War One (BBC)
Interactive WWI Timeline
A multimedia history of world war one
La gran Guerra 1914-1918 Portal dedidado a la Primera Guerra Mundial
la Primera Guerra Mundia,l en el cine
War diary - Una web on recullen tots els diaris de soldats a diferentes guerres (en anglès)
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Sabien que els preservatius, els rellotges de polsera o les llaunes de conserves són tres innovacions que es van popularitzar, precisament, arran de la Primera Guerra Mundial? Són només tres exemples de les cent innovacions que el conflicte ens va deixar com a llegat i que analitza "100 Years Legacies", un mosaic interactiu en anglès del diari nord-americà "The Wall Street Journal".



De cada un hi trobem força informació, textos, fotos, vídeos o audios. Evidentment, hi trobem moltes novetats bèl·liques, com ara el tanc, el casc, les granades, les mines o el llançaflames, però també les que es van incorporar a la vida quotidiana, com ara l'acer inoxidable o les pròtesis ortopèdiques.

Podem fer la recerca de diverses maneres, per exemple mirant quines d'aquestes innovacions són les més valorades pels altres usuaris, o bé visualitzar-les per ordre alfabètic. I també tenim l'opció de seleccionar-les ordenades per apartats com ara política, cultura, país, armament, economia, medicina i tàctiques.

Un apartat especial ens recorda les biografies de dotze dels grans protagonistes de la guerra, de Lawrence d'Arabia a Mata-Hari. Fins i tot, si hi troben a res, poden fer un suggeriment a través d'un senzill formulari. La web inclou també un qüestionari de deu preguntes perquè puguin comprovar el que saben de la Primera Guerra Mundial.


ALTRES ENLLAÇOS

La Primera Guerra Mundial, a la Viquipèdia
La Primera Guerra Mundial, a la Wikipedia (en castellà)
La Primera Guerra Mundial, a la Wikipedia (en anglès)
La Primera Guerra Mundial, a l'Enciclopèdia Catalana
La Primera Guerra Mundial, a temes d'història d'Xtec
First World War.com - Completíssima pàgina (en anglès), amb informació, fotos, àudios i més
La Gran Guerra 1914-1918
Galeria de fotos curioses de la Gran Guerra
Pàgina interactiva 90 anys de la Primera Guerra Mundial
Interactive World War I atlas
Infantry Man - An interactive Experience
World War I, 1914-1918 A sample animated map
The Great War and the shaping of the 20th Century (PBS)
Mapes animats de la BBC
World War One (BBC)
Interactive WWI Timeline
A multimedia history of world war one
La gran Guerra 1914-1918 Portal dedidado a la Primera Guerra Mundial
la Primera Guerra Mundia,l en el cine
War diary - Una web on recullen tots els diaris de soldats a diferentes guerres (en anglès)
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui, per acabar, fem un tast d'una nova web sèrie, feta a Catalunya, que s'acaba d'estrenar. Es titula "Interior-Exterior", i és la història de la retrobada de quatre amics, dos nois i dues noies, després d'anys de no veure's. Té set capítols, d'uns 20 minuts de durada, que s'aniran publicant cada dimecres, i de moment ja n'hi ha dos de disponibles.



La sèrie, rodada a Sant Feliu de Llobregat, l'ha produït "El Falso Tercero", i els seus responsables són: Antonio Gómez, Alicia Zamora, Carol Ortiz i Saúl Sánchez. Els protagonistes de la sèrie són: Rocío Manzano, Patrick Martino, Alicia Zamora i Marc Dabra. El projecte compta amb algunes col·laboracions especials, com la de l'autor de còmics Albert Monteys o la del "youtuber" Kevin Gallego.

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui comencem mirant endavant. Fàbrica Futur Barcelona --o, abreujadament, #ffbcn-- és un projecte web de l'Institut de Cultura de Barcelona que busca la reflexió de deu joves talents sobre el que ens han de portar, a curt termini, disciplines tan diverses com ara les arts, l'arquitectura i l'urbanisme, l'educació o el menjar.



Entre les firmes que trobem hi ha Eloi Vilalta, Bernat Saumell, Santi Pozo, Laura Dubreuil, Adrià Recasens, Carmina Solà, Raquel Lamazares, Jordi Valls, Adrian Latorre i Mohamed el-Amrani. Al llarg de cinc mesos, estructurats com cinc etapes, de maig a setembre, penjaran articles i entrevistes fins a arribar a les 300 propostes, amb intervencions, també, d'experts en els diferents àmbits, com ara Genís Roca, Ana Maiques, Jaume Ripoll o Mikel López-Iturriaga.

El projecte web #ffbcn Fàbrica Futur Barcelona està comissariat per Bibiana Ballbè i neix en el marc del Tricentenari BCN, impulsat per l'ICUB i amb la col·laboració d'Obra Social La Caixa.

Anterior       Següent