Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui comencem mirant endavant. Fàbrica Futur Barcelona --o, abreujadament, #ffbcn-- és un projecte web de l'Institut de Cultura de Barcelona que busca la reflexió de deu joves talents sobre el que ens han de portar, a curt termini, disciplines tan diverses com ara les arts, l'arquitectura i l'urbanisme, l'educació o el menjar.Entre les firmes que trobem hi ha Eloi Vilalta, Bernat Saumell, Santi Pozo, Laura Dubreuil, Adrià Recasens, Carmina Solà, Raquel Lamazares, Jordi Valls, Adrian Latorre i Mohamed el-Amrani. Al llarg de cinc mesos, estructurats com cinc etapes, de maig a setembre, penjaran articles i entrevistes fins a arribar a les 300 propostes, amb intervencions, també, d'experts en els diferents àmbits, com ara Genís Roca, Ana Maiques, Jaume Ripoll o Mikel López-Iturriaga.

El projecte web #ffbcn Fàbrica Futur Barcelona està comissariat per Bibiana Ballbè i neix en el marc del Tricentenari BCN, impulsat per l'ICUB i amb la col·laboració d'Obra Social La Caixa.

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Sabien que el 54% dels estudiants universitaris són dones, però que en les carreres tecnològiques només són el 26%? Una xifra que ha fet reflexionar un grup de recerca interuniversitària (URV, UAB i UOC) que ho ha investigat i ara ha compartit una part de la feina i les conclusions a la web Joventic. Aquí, hi trobarem els testimonis reals de noies que han estudiat carreres relacionades amb la informàtica i la tecnologia.L'objectiu del web és ajudar a trencar el tòpic que aquests estudis no són adequats per a les dones i encoratjar les joves que vulguin emprendre aquest camí acadèmic. Juntament amb els relats, també hi ha vídeos que recreen escenes de situacions quotidianes que afronten les dones en un món professional tradicionalment dominat pels homes. Es tracta d'escenes de l'obra de teatre "M'agrada", interpretades pels actors i actrius de la companyia Nus.

La web es pot seguir a les xarxes socials amb el hashtag #YesWeTech i del Twitter @JovenTIC.
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui acabem amb música. En altres ocasions ja els hem parlat del grup de Chicago Ok Go, que fan de cada videoclip una veritable obra d'art, sense efectes especials. Doncs bé, amb el seu últim tema, "The Writing's on The Wall", ho han tornat a aconseguir. Es tracta d'una mena de gimcana rodada en una sola presa, en què els quatre músics escenifiquen 28 il·lusions òptiques basades únicament en la perspectiva i sense cap efecte digital ni postproducció. El director del videoclip és Aaron Duffy.

El vídeo és producte d'una planificació extraordinària. Van trigar tres setmanes a preparar-ho tot (coreografia i atrezzo), però només van tenir nou hores per fer la filmació, que es va desenvolupar en un magatzem, de Brooklyn, a Nova York, amb l'ajut d'un gran equip de gairebé cinquanta persones.Van fer seixanta-un intents de rodar el vídeo, i només van acabar amb èxit divuit. Al llarg del videoclip es canvien de vestit en nou ocasions. Els Ok Go diuen que aquest és el videoclip més difícil que han fet mai; aquest tipus de muntatges el van començar a fer vuit anys enrere, i han guanyat un Premi Grammy.

La cançó és el primer "single" que donen a conèixer del seu últim àlbum, titulat "Hungry Ghosts".

En aquest enllaç podeu veure tots els videoclips oficials d'OK Go al seu canal a Youtube. I aquí hi ha dos vídeos on ens expliquen el "making of". Tant en aquest primer com en aquest segon ens diuen com han aconseguit plasmar aquestes il•lusions òptiques en un sol plano seqüència.

A l'Espai Internet ja hem parlat dels videoclips d'Ok Go. I també hem tractat vàries vegades de les il•lusions òptiques. Podeu veure'ls als enllaços afegits.


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 22/05/2011: Les millors il•lusions òptiques de la xarxa
Espai Internet 20/03/2011: Un sorprenent efecte òptic
Espai Internet 28/06/2009: Veure-ho per creure-ho
111 Optical Illusions & Visual Phenomena

15/06/2014: Govern Obert

Categoria: Dades i xifres
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui comencem parlant d'administració oberta, un concepte que cada cop pren més força amb les noves tecnologies. L'últim projecte que s'hi ha sumat és Go!BCN, la web --i també app per a smartphones: Iphone o Android-- amb què l'Ajuntament de Barcelona ha obert una gran finestra virtual als ciutadans.Consta de tres pilars: Transparència, Participació i Dades obertes. A Transparència, hi trobarem des de tot el que fa referència a les finances municipals o els sous dels alts càrrecs fins a informació de subvencions i l'oferta pública de feina. A Participació, a més d'haver-hi dades sobre entitats o una agenda, s'obren a debat temes d'interès ciutadà, com ara els "carrils bici" a les Corts. I a Dades obertes hi ha més de tres-cents recursos disponibles, amb informació sobre economia, població o territori, com ara les estacions de Bicing o l'antiguitat de les motos de la ciutat.

També la Generalitat té la seva web dedicada al govern obert. Es diu Transparència gencat, funciona des de fa un any i presenta la informació en cinc apartats: el govern i el president, l'acció de govern, la gestió, dades de Catalunya i indicadors. Per exemple, a la portada, hi trobem un tast de dades sobre el coneixement del català, les xifres del turisme a Catalunya, el codi de bones pràctiques dels alts càrrecs o la relació entre ingressos i despeses de l'administració autonòmica.

En un anterior "Espai Internet" ja els vam parlar, també, del portal de dades obertes de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

D'altra banda, també existeix, des de fa tres anys, la Xarxa d'Innovació Pública, un grup de treball format per tècnics i professionals de l'administració pública que treballen en tota mena d'inciatives per promoure els conceptes de govern obert i de transparència administrativa.


ALTRES ENLLAÇOS

Dades obertes Generalitat
Govern obert - Blog amb un projecte per promoure la transparència del Govern català
I Jornada de Transparència de la Generalitat de Catalunya (octubre 2013)
Datos.gob.es - Portal que gestiona l'accés a les dades de l'Administració General de l'Estat.
Mapa deuda Ayuntamientos 2013
Mapa deuda Ayuntamientos por habitante 2013
Mapa deuda Ayuntamientos por provincias 2013
Mapa deuda Ayuntamientos 2012
Mapa deuda Ayuntamientos por habitante 2012
Deuda Viva de las Entidades Locales (Ministerio de Hacienda y Administraciones Públicas)
Informes destacados de Sielocal (Sistema de transparencia económica)
Categoria: Dades i xifres
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I seguim parlant de webs que fan més fàcil l'accés a la informació; en aquest cas, la del cadastre. Al portal immobiliari TerceroB, hi podem posar qualsevol adreça --com ara aquest pis de Badalona-- i en pocs segons disposem de tota mena de dades i xifres sobre l'immoble, amb el plànol inclòs, i fins i tot la valoració aproximada de preu de compra o lloguer.També ens permet veure molta informació addicional sobre la zona on és la vivenda, com ara si hi ha col·legis, gasolineres, restaurants, parcs o botigues a prop. I ens mostra altres vivendes a la venda a la mateixa zona, per poder comparar preus. La web és gratuïta i té un servei de pagament, amb més serveis per a professionals del sector i amb un servei de suscripció per a agents immobiliaris.

Ja inclou dades de 32 municipis de Girona, 28 de Tarragona, 6 de Lleida i 109 de Barcelona, incloses les quatre capitals de província. TerceroB segueix la línia de Zillow, un portal nord-americà que cotitza al Nasdaq i que ha taxat la totalitat dels immobles dels Estats Units.

15/06/2014: Ells són Ponent!

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui acabem amb un vídeo musical. Es diu "Somos Poniente" i els protagonistes són nens i nenes del barri de Ponent de Granollers, usuaris del centre obert del barri. Es tracta d'un rap reivindicatiu, que proclama els valors dels joves i rebutja actituds negatives com ara la violència o la xenofòbia. Ha guanyat el primer concurs de vídeos de la Xarxa de Centres Oberts de Granollers.

No se'l perdin, val la pena veure'l i, sobretot, sentir-lo sencer. El vídeo l'han fet amb l'ajuda de l'equip educatiu del centre, format per Cristina Verdugo i Laura González, amb guió de Sergi Pons i imatges d'Albert Rafart.


Categoria: Jocs i concursos
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Queden quatre dies! Dijous comença el Mundial del Brasil, i els futbolers ja estan preparats per viure'l des del sofà. Si volen afegir-hi emoció els proposem que participin a "O Jogo del Mundial", la "porra" virtual de Catalunya Ràdio. Cal registrar-se i introduir els resultats de tots els partits de la primera fase -abans del partit inaugural- i, a mesura que avanci la competició, podran anar fent les prediccions de tot el Mundial, fins i tot mirar d'encertar el campió. Per a la primera fase tenen temps fins de registrar-se i fer pronòstics fins al 12 de juny a les 20:30.

Si s'encerta qui guanya o si el partit acaba en empat, se suma un punt, i si s'encerta el resultat exacte se sumen tres punts. El que al final tingui més punts guanyarà un viatge al Brasil, concretament a Rio de Janeiro, amb visita a Maracaná, i el segon s'endurà un viatge a Munic amb visita al camp del Bayern. També hi haurà altres premis, com ara samarretes firmades de la selecció espanyola.Una altra porra del Mundial és Bitkup.com, on es poden fer pronòstics sense apostar-hi res, o bé apostant-hi bitcoins, les famoses monedes virtuals. Per això a la web hi haurà dues classificacions diferents: la dels que s'hi juguen alguna cosa i la dels que no. Els jugadors també van sumant punts a mesura que encertin resultats. En aquest cas es pot apostar fins just abans de cada un dels partits.

Com en el cas de la porra anterior, la puntuació serà que si s'encerta qui guanya o si el partit acaba en empat, se suma un punt; i si s'encerta el resultat exacte se sumen tres punts. Aquí hi ha l'afegit que es pot pronosticar quina serà la selecció campiona del Món (fent la tria abans de vuitens de final). Qui encerti tindrà 10 punts afegits.

En el cas de jugar apostant bitcoins, es fa un pagament en començar i quan acabi el Mundial es repartiran els diners entre els vint encertants amb més punts.

Bitkup està disponible en castellà, anglès i portuguès. Bitkup és un web impulsat pel jove emprenedor català Oriol Franquesa.


ALTRES ENLLAÇOS

Web oficial de la FIFA sobre el Mundial de Brasil
Concurs de la FIFA "Tus 11 titulares", per triar les alineacions de les seleccions
Calendari interactiu del Mundial, de Marca
Trivial sobre el Mundial, de Mundo Deportivo
Llista oficial de la FIFA amb els jugadors de totes les seleccions
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Ja s'acosta l'estiu, i és temps de planificar les vacances. Si han pensat a viatjar en cotxe, una bona eina pot ser My Way, un portal de viatges que s'acaba d'estrenar. Tenen més de 60 rutes recomanades per 18 països europeus. Podem fer la nostra tria segons el país on vulguem anar, el pressupost, la durada o la popularitat segons valoracions d'altres usuaris.Anem, per exemple, a Portugal, i ens proposen quatre rutes, de diferent durada i localització, de l'Algarve a Porto, amb allotjaments recomanats. Podem fer el viatge pel nostre compte, ajudats pel seu suggeriment, o bé, un cop triem l'opció que més ens agradi, el portal ens permet fer la reserva en línia.

La recerca es fa seguint un criteri de qualitat-preu, des de 90 euros. Altres criteris de cerca són els nostres gustos, ja siguin art i cultura, entorn natural, ambient familiar, gastronomia i enoturisme, oci, sol i platja o turisme actiu.

"My Way" ha estat creat pels emprenedors catalans José Manuel Ballester i Yolanda Ignacio, amb experiència en el sector turístic.
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui per acabar, una mica d'humor. El de la web sèrie tarragonina "Jastags", que s'acaba d'estrenar a internet.

Els protagonistes són quatre estudiants universitaris -Cris (Ela Martínez), Edu (Eloy Cacho), Alberto (Quique Marco) i Arancha (Paula Fernández-Pacheco)- que intentaran, al llarg de vuit capítols, mirar d'encaixar en alguna de les tribus juvenils que es troben al campus. En el primer capítol ens trobem, per exemple, els "hipsters".Els creadors de la sèrie saben de què parlen, ja que són dos estudiants de quart curs de Comunicació Audiovisual de la Universitat Rovira i Virgili, Fran Ramírez i Marc Andreu. En el seu currículum tenen també el curtmetratge "1H92: història desconeguda de la generació olímpica", que els va suposar una menció especial en la secció de Noves Autories del Festival de Cinema de Sitges 2012
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui acabem amb música. En altres ocasions ja els hem parlat del grup de Chicago Ok Go, que fan de cada videoclip una veritable obra d'art, sense efectes especials. Doncs bé, amb el seu últim tema, "The Writing's on The Wall", ho han tornat a aconseguir. Es tracta d'una mena de gimcana rodada en una sola presa, en què els quatre músics escenifiquen 28 il·lusions òptiques basades únicament en la perspectiva i sense cap efecte digital ni postproducció. El director del videoclip és Aaron Duffy.

El vídeo és producte d'una planificació extraordinària. Van trigar tres setmanes a preparar-ho tot (coreografia i atrezzo), però només van tenir nou hores per fer la filmació, que es va desenvolupar en un magatzem, de Brooklyn, a Nova York, amb l'ajut d'un gran equip de gairebé cinquanta persones.

Van fer seixanta-un intents de rodar el vídeo, i només van acabar amb èxit divuit. Al llarg del videoclip es canvien de vestit en nou ocasions. Els Ok Go diuen que aquest és el videoclip més difícil que han fet mai; aquest tipus de muntatges el van començar a fer vuit anys enrere, i han guanyat un Premi Grammy.

La cançó és el primer "single" que donen a conèixer del seu últim àlbum, titulat "Hungry Ghosts".

En aquest enllaç podeu veure tots els videoclips oficials d'OK Go al seu canal a Youtube. I aquí hi ha dos vídeos on ens expliquen el "making of". Tant en aquest primer com en aquest segon ens diuen com han aconseguit plasmar aquestes il•lusions òptiques en un sol plano seqüència.

A l'Espai Internet ja hem parlat dels videoclips d'Ok Go. I també hem tractat vàries vegades de les il•lusions òptiques. Podeu veure'ls als enllaços afegits.


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 22/05/2011: Les millors il•lusions òptiques de la xarxa
Espai Internet 20/03/2011: Un sorprenent efecte òptic
Espai Internet 28/06/2009: Veure-ho per creure-ho
111 Optical Illusions & Visual Phenomena

Anterior       Següent